'De slager van Syrië'

Nieuwe Russische commandant Dvornikov is man die voor niets terugdeinst

11 april 2022 16:41 Aangepast: 17 april 2022 12:13
Legergeneraal Alexander Dvornikov in 2016 tijdens een militaire parade op luchtmachbasis Rostov-na-Donu Tsentralny. Beeld © AP

Hij is een 'ijzervreter', een 'keiharde vent' en kan vooral worden gezien als 'de slager van Syrië'. Alexander Dvornikov is door de Russische president Poetin aangesteld als nieuwe militaire bevelhebber. Hij wordt omschreven als nietsontziende generaal die het doden van burgers niet schuwt om zijn militaire doel te bereiken. Brengt deze man de oorlog in Oekraïne in een nieuwe fase?

Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen, was er in zijn podcast bij BNR duidelijk over. De aanstelling van Dvornikov brengt de oorlog in een 'nieuwe, vreselijk wrede' fase. "Dat kan bijna niet anders."

Ook andere deskundigen zijn het erover eens: de kans is groot dat rond de Donbas-regio een verschrikkelijke slachtpartij aanstaande is. De Donbas is het oostelijk deel van Oekraïne, waar steden als Donetsk en Luhansk liggen. Met Dvornikov als bevelhebber moeten de Russen deze regio veroveren, zogenaamd 'bevrijden' van Oekraïne.

Over de 60-jarige Alexander Dvornikov is niet veel bekend. Wat we wel weten, is dat hij zijn militaire carrière in 1982 begon als pelotonscommandant en dat hij tijdens de tweede oorlog in Tsjetsjenië (1999-2009) verschillende topposities bekleedde. In 2015 kreeg hij de leiding over de Russische troepen in Syrië.

Dvornikov werd daar aanvoerder van de Russische ondersteuning van president Bashar al-Assad, die het verzet in zijn land niet de baas kon. De Rus nam in wezen de aansturing over van de Syrische brigades. "In Syrië heeft hij zeer grote verwoestingen aangericht", zegt defensiedeskundige Peter Wijninga van het Haags Centrum voor Strategische Studies.  

De slager van Syrië 

Russische bommenwerpers vernietigden hele steden en dorpen in de provincie Idlib. Ook de val van Aleppo was grotendeels het werk van de Russen en dus Dvornikov. Luchtaanvallen werden routinematig uitgevoerd op ziekenhuizen, scholen en mensen die in de rij stonden bij de bakker. Aan deze daden heeft Dvornikov de titel 'de slager van Syrië' te danken. De vele doden onder burgers, daar is Dvornikov 'absoluut verantwoordelijk voor', zegt Wijninga.

De werkwijze was volgens de defensiespecialist steeds dezelfde: je omsingelt een stad, hongert de mensen uit en laat vluchtelingen de stad ontvluchten. "Wie achterblijft en zich niet wil overgeven wordt gebombardeerd. Net zo lang tot de hele stad in puin ligt."

De Russische president Poetin met Alexander Dvornikov in het Kremlin. De Russische president Poetin met Alexander Dvornikov in het Kremlin.

Volgens Wijninga kunnen we in de Donbas straks taferelen verwachten zoals in Aleppo. In Marioepol is deze methode al toegepast. In Tsjernihev en Charkov zou dat ook zijn gebeurd, als niet besloten was de focus te verleggen.

Historicus en Oekraïne-expert Karel Berkhoff, verbonden aan het NIOD, ziet de aanstelling van Dvornikov als een voltooiing van een andere strategie die de Russen zijn begonnen in Oekraïne. "Van de geplande, korte campagne naar het Syrië-model", stelt hij. "Waarbij terreinwinst altijd meer weegt dan infrastructuur of mensenlevens."

De Russische methode

Volgens Wijninga is het ook een van de oudste belegeringsmehodes. "Je snijdt de stad van alles en iedereen af. Van water tot voedsel. En vroeger vergiftigden ze dan ook het water dat door de stad stroomde. Of je zorgt dat ziektes zich verspreiden. Ondertussen blijf je schieten."

Die werkwijze staat nu al bijna een eeuw bekend als de 'Russische methode'. "Dit gebeurde ook in de Tweede Wereldoorlog", zegt Wijninga. "Toen stonden de Russen aan de goede kant, maar in feite deden ze precies hetzelfde. Oude Duitsers kunnen dit nog navertellen. Die herkennen dit ook. Het is een niets en niemand ontziende methode."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moord, verkrachting en slavernij: dit zijn de huurlingen van Poetin

Terug naar Dvornikov. "Een man die voor niets terugdeinst", aldus Wijninga. Tot groot genoegen van president Poetin, die hem in 2016 de Held van Rusland-medaille toekende, een van de hoogste onderscheidingen van het land. In dat jaar werd hij commandant van het zuidelijke militaire district.

Nu is hij dus bevelhebber van de operatie in de Donbas, of zoals Wijninga zegt: de operationele commandant. Een vrij late stap, zegt de defensiespecialist. "De Russen hadden in feite per district een andere commandant. Dat waren in Oekraïne tot op heden drie of vier commandanten. Die werkten slecht samen, die werden niet gecoördineerd. Nu komt er één commandant die het allemaal gaat leiden. Het is een keuze die ze op dag één hadden moeten maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Poetin stelt nieuwe militaire bevelhebber aan voor oorlog in Oekraïne

Eenheid van bevelvoering is volgens de militair deskundige één van de basisvoorwaarden om efficiënt een oorlog te kunnen voeren. Een andere is motivatie van de strijdkrachten. Die van de Russische strijders is slecht. De vraag is of de nieuwe commandant ertoe in staat is het moreel van de troepen omhoog te krijgen.

Meer van hetzelfde

Met of zonder motivatie: de nietsontziende methode van Dvornikov zal onderdeel zijn van de strategie in de Donbas. De nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan, zei gisteren dat de Russische generaal een staat van dienst heeft 'op het gebied van wreedheid tegen burgers in Syrië' en dat we in Oekraïne 'meer van hetzelfde kunnen verwachten'.

"Een heel merkwaardige manier van oorlogsvoering", aldus Wijninga. "Wij in het Westen hebben mensenrechten hoog in het vaandel. Onze manier van oorlogsvoering is daar een afspiegeling van. Het contrast met de wijze waarop de Russen dat doen is groot."

Zie ook: Makariv is onherkenbaar geworden na de belegering door de Russen.

Nog altijd wordt er in Makariv gezocht naar slachtoffers van de Russische aanval.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore