Wilde martelaar worden

Man (26) schuldig bevonden aan doodsteken Brits parlementslid

11 april 2022 15:19 Aangepast: 11 april 2022 16:00
Ali Harbi Ali in de rechtbank (l) en bloemen ter nagedachtenis aan David Amess (r). Beeld © Alamy Limited

De 26-jarige Ali Harbi Ali is maandag door de rechtbank in Londen schuldig bevonden aan het doden van de Britse parlementariër David Amess. Ali stak op 15 oktober 2021 Amess dood in een kerk in Leigh-on-Sea. Ali ontkende in de rechtbank de 69-jarige Amess te hebben gedood, maar gaf dit wel toe kort na de steekpartij. Zijn straf wordt woensdag bekendgemaakt.

Ali zei kort na zijn aanhouding dat hij een terroristisch motief had, zo is te zien op beelden die de politie heeft vrijgegeven. Een assistent van Amess die de moord zag gebeuren, heeft verklaard dat Ali tijdens een gesprek met Amess opstond en 'sorry' zei, waarop hij een mes pakte en de politicus meerdere keren stak, schrijft Sky News.

Daarna zei Ali dat hij het had gedaan vanwege de oorlog in Irak en de Britse bombardementen op doelen van Islamitische Staat in Syrië. Ali wilde worden doodgeschoten en zo een martelaar worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte moord Britse politicus is zoon vooraanstaande Somaliër

Uiteindelijk werd hij in de kerk waar hij Amess had gesproken aangehouden door twee agenten die in burgerkleding waren en alleen een wapenstok bij zich hadden.

Amess was in Leigh-on-Sea om met kiezers uit zijn kiesdistrict in gesprek te gaan. Ali deed zich volgens Sky News voor als nieuwe bewoner van het district en had een afspraak gemaakt met Amess.

Nog meer aanslagen

Tijdens de rechtszaak werd bekend dat hij aanslagen op nog meer politici aan het voorbereiden was. Zo zou hij onder meer minister Michael Gove in de gaten hebben gehouden.

Amess zat sinds 1983 in het Britse parlement namens de Conservatieve Partij. Hij is het tweede parlementslid in vijf jaar tijd dat is gedood in het eigen kiesdistrict, na Jo Cox van Labour in 2016.

Premier Boris Johnson reageerde vandaag in een tweet op de rechtszaak:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore