Na invoeren noodwet

In twee weken 9000 bendeleden gearresteerd in El Salvador

11 april 2022 11:26 Aangepast: 11 april 2022 12:22
Gevangen bendeleden worden naar de gevangenis vervoerd. Beeld © AFP

In de afgelopen twee weken zijn in El Salvador meer dan 9000 criminelen gearresteerd. Dat gebeurde in een grootscheepse campagne tegen criminele bendes in het Centraal-Amerikaanse land.

Op 27 maart kondigde het Salvadoraanse parlement de uitzonderingstoestand af om de strijd aan te gaan met iedereen die ervan verdacht wordt lid te zijn van bendes als La Mara Salvatrucha of Barrio 18.

Zware straffen

Aanleiding voor de noodwet was een misdaadgolf waarbij in een paar dagen tijd 87 moorden zijn gepleegd. Ze werden toegeschreven aan de bendes. De regering kondigde meteen zware straffen af voor het lidmaatschap van een bende (tot 45 jaar cel) en het delen van berichten van een criminele bende op sociale media (15 jaar cel).

Ook staan er strenge straffen op het in beeld brengen of afbeelden van materiaal dat moet aangeven welke bende waar de dienst uitmaakt. Daarbij richt de regering zich vooral op tekens die door bendes worden aangebracht in wijken, maar het wordt ook als een bedreiging van de vrije pers gezien.

Bezorgdheid over razzia's

Voor de campagne startte zaten er al 16.000 bendeleden achter de tralies. Volgens de autoriteiten zijn er nu nog rond de 45.000 bendeleden actief in het land van 6,8 miljoen inwoners. Het land telde in 2021 bijna 1150 moorden oftewel 18 moorden per 100.000 inwoners.

Mensenrechtenorganisaties en de Verenigde Naties maken zich grote zorgen over de razzia's. De arrestaties zijn ook volgens Salvadoraanse media kennelijk nogal willekeurig en verdachten vanaf 12 jaar oud kunnen al 10 jaar cel krijgen wegens lidmaatschap van een bende. Er gaan geen deugdelijke onderzoeken of arrestatiebevelen van een rechter aan de arrestaties vooraf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Bendes terug van (even) weggeweest: moordweekend in El Salvador

Mensonterende omstandigheden

Verdachten worden massaal en onder mensonterende omstandigheden opeengepakt in cellen opgesloten in afwachting van een rechtszaak. President Nayib Bukele vindt dat ze goed worden behandeld 'omdat ze nog leven'. "En we hebben ze zonder matrassen slapend op de grond, opeengepakt en met wel twee keer per dag eten, maar geen kip!"

Hij heeft ook de bendes bedreigd met de gevangenen. Als de bendes wraakoefeningen ondernemen naar aanleiding van de campagne dan krijgen de gevangenen 'helemaal geen korrel rijst meer', zegt Bukele.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore