'Klaar voor aanvallen'

Zelenski in toespraak: 'We dwingen Rusland de waarheid te erkennen'

11 april 2022 08:48 Aangepast: 11 april 2022 13:55
Lichamen lagen overal verspreid op de straten in Boetsja. Beeld © AFP

Volodimir Zelenski heeft in een toespraak voor het Oekraïense volk gewaarschuwd voor een grootschalige Russische aanval in het oosten van zijn land. "Maar we zijn er klaar voor", zei de Oekraïense president.

"Oekraïners, het dapperste volk van het beste land ter wereld", zo begint Zelenski zijn toespraak. "Weer een week van strijden voor vrijheid, voor ons land, komt tot een eind. Weer een week waarin Oekraïne overeind bleef ondanks de Russische pogingen om ons te vernietigen", gaat hij verder.

Boetsja en Kramatorsk

In een negen minuten lang betoog beschuldigt hij Rusland vervolgens van moord en marteling, van het verwoesten en plunderen van steden en vooral van het ontkennen van schuld. Hij verwijst daarbij onder meer naar de bloedbaden in Boetsja en Kramatorsk, waar honderden burgers om het leven kwamen.

Hij beschuldigt de 'Russische propagandamachine' van leugens. Rusland ontkent het beschieten van burgerdoelen en wijst Oekraïne zelf als schuldige aan van het kapotschieten van steden. Zelenski zegt dat alle Oekraïense acties erop gericht zullen zijn 'om Rusland te dwingen de waarheid te erkennen'.

Bekijk ook: Totale chaos op station Kramatorsk in Oekraïne na fatale raketaanval

Een raket heeft het station van de stad Kramatorsk in Oost-Oekraïne geraakt. Op dit station stonden veel mensen te wachten om te worden geëvacueerd . Er zouden tientallen doden en honderden gewonden zijn.

Meer raketten, meer bombardementen

Volgens Zelenski zal Rusland in het oosten van het land een nog grotere troepenmacht inzetten. "Ze kunnen zelfs meer raketten tegen ons inzetten, nog meer bombardementen. Maar we zorgen dat we klaar zijn voor hun aanvallen. Wij zullen ze beantwoorden. We zullen zelfs nog actiever worden in het werven van wapens, we zullen nog actiever worden in de internationale arena, actiever worden op het gebied van informatie."

Hij zegt door te zullen gaan met het toespreken van buitenlandse parlementen en het ontvangen van buitenlandse regeringsleiders in Kiev en andere Oekraïense steden. Ook benadrukt hij dat hij meer geld binnen zal halen om Oekraïne te steunen.

En hij hamert opnieuw op strengere sancties tegen Rusland. "Zodat er verantwoordelijkheid is, zodat er gerechtigheid is."

Bekijk ook - Leugen doorgeprikt: Foeke laat zien waarom beelden Boetsja echt zijn

Om te bewijzen dat er in Boetsja oorlogsmisdaden zijn gepleegd en dat Rusland verantwoordelijk is, wordt nu zoveel mogelijk informatie verzameld. Foeke Postma speurt namens onderzoeksplatform Bellingcat naar bewijs.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore