Ga naar de inhoud
Aanklager laat zaak vallen

Vrouw in Texas wordt toch niet aangeklaagd voor moord na abortus

Een demonstratie tegen de strenge anti-abortuswet in Texas. Beeld © Zuma Press

Een openbaar aanklager in de Amerikaanse staat Texas zal een rechter vragen om de moordaanklacht tegen een vrouw, vanwege een zelfopgewekte abortus, te laten vallen. Donderdag werd Lizelle Herrera gearresteerd op verdenking van moord vanwege de abortus.

Dat gebeurde nadat een jury daarom had gevraagd. De 26-jarige Herrera werd gearresteerd in Rio Grande City, een stadje bij de grens met Mexico. Ze werd aangehouden op verdenking van moord vanwege het veroorzaken van de dood van een foetus of een embryo.

Grote woede

Haar arrestatie zorgde voor grote woede bij juristen en mensen- en vrouwenrechtenorganisaties. Het nieuws over de arrestatie van de vrouw werd wereldwijd opgepikt.

Vrouw
Lees ook:
Vrouw in Texas na abortus aangeklaagd voor moord

Strengste abortuswetten

Texas heeft een van de strengste abortuswetten van de Verenigde Staten. Het is daar sinds vorig jaar verboden om een zwangerschap af te breken op het moment dat de foetus een hartslag heeft. Meestal is dat rond zes weken zwangerschap. Volgens de wet kunnen ook mensen die anderen helpen bij abortus worden vervolgd. Het gaat dan bijvoorbeeld om artsen.

Openbaar aanklager Gocha Allen Ramirez zegt vandaag dat hij de zaak tegen de vrouw zal laten vallen. "Tijdens de bestudering van deze zaak werd duidelijk dat mevrouw Herrera niet kan en niet moet worden vervolgd voor de aanklachten tegen haar."

Amerikaanse
Lees ook:
Amerikaanse regering bindt strijd aan met Texas om anti-abortuswet