Ga naar de inhoud
Weinig verrassend

Exitpolls Franse presidentsverkiezingen: Macron en Le Pen naar tweede ronde

Verkiezingsposters moeten de Fransen naar de stembussen lokken. Beeld © AFP

Uit verschillende exitpolls na het sluiten van de stembussen bij de Franse presidentsverkiezingen wordt duidelijk dat Emmanuel Macron en Marine Le Pen naar de tweede ronde gaan. De kiezers kunnen over twee weken een keuze maken tussen deze twee kandidaten voor het presidentschap van Frankrijk.

De uitslag lijkt geen verrassing te worden. De afgelopen maanden wezen peilingen al aan dat de strijd tussen deze twee kandidaten zou gaan. Dat gebeurde ook tijdens de presidentsverkiezingen in 2017. Wel naderde Le Pen Macron in de peilingen hoe dichterbij de verkeizingsdag kwam.

De verkiezingen staan voor een groot gedeelte in het teken van de koopkracht, die voor veel Fransen steeds minder wordt.

Nu
Lees ook:
Nu de mist is opgetrokken, zijn verkiezingen Frankrijk tóch weer spannend

Verdeling stemmen

Uit de exitpolls na het sluiten van de stembussen blijkt vandaag dat de huidige president Emmanuel Macron rond de 28 procent van de stemmen haalt. Zijn rivaal, de radicaal-rechtse Marine Le Pen, haalt zo'n 23 procent van de stemmen.

De linkse Jean-Luc Mélenchon haalt zo rond de 20 procent van de stemmen. Eric Zemmour, de kandidaat die nog rechtser is dan Le Pen, zou op zo'n 7 procent kunnen rekenen.

De stembussen sloten in Frankrijk om 19.00 uur en het grootste deel van de stemmen is nog niet geteld.

Marine
Lees ook:
Marine Le Pen moet bijna 3 ton terugbetalen

Steun kandidaten tweede ronde

Desondanks verklaarden de meeste verliezers vrijwel direct na de bekendmaking van de prognoses welke kandidaten ze zullen steunen in de tweede ronde. Zij zeiden nagenoeg allen, ook de conservatieve kandidate Valerie Pecresse, dat ze president Macron in de tweede ronde zullen steunen. Alleen Zemmour sprak zijn voorkeur uit voor Le Pen.

Mélenchon van de democratische socialistische partij La France Insoumise adviseerde zijn kiezers niet letterlijk om op Macron te stemmen, maar riep op om tegen Le Pen te stemmen. Hij zei in een eerste reactie dat "ons nu niets anders rest dan de politieke strijd voort te zetten". En: "We weten op wie we niet moeten stemmen."
 

Uiterst
Lees ook:
Uiterst rechtse Zemmour officieel kandidaat voor Frans presidentschap