Sneller kans op boete

Hardrijders opgepast: België schroeft aantal snelheidscontroles op

10 april 2022 19:51 Aangepast: 10 april 2022 19:55
Auto rijdt voorbij flitspaal Beeld © ANP Foto

Heb je de komende tijd nog (vakantie)plannen om onze zuiderburen te bezoeken? Dan moet je goed opletten met hoe hard je rijdt. Binnenkort staan de flitsers langs de Belgische snelwegen namelijk permanent aan. Ook kun je op een boete rekenen bij lagere snelheidsovertredingen.

De Belgische minister van Justitie streeft ernaar om tegen de zomer de snelheidscontroles fors te hebben opgeschroefd. 

Op dit moment werken flitsers niet altijd of wordt er pas geflitst als de snelheid veel hoger ligt dan is toegestaan. Dat zou komen omdat er te weinig mensen zijn bij justitie om alle verkeersovertredingen te volgen. 

Nu nog hard rijden zonder gevolgen

Hierdoor is er nu op veel plekken nog een bepaalde tolerantie voordat iemand een proces-verbaal krijgt. Dat is vooral in Brussel en Wallonië het geval. Als je daar bijvoorbeeld wordt geflitst terwijl je 20 kilometer te hard rijdt, kan dat zonder gevolgen blijven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elke 11 seconden een boete: zo vaak flitst de flitspaal in jouw buurt

Daarnaast werken op veel plekken de flitsers slechts de helft van de tijd, waardoor de pakkans ook minder is. 

In de toekomst wordt nog wel een kleine zogenoemde technische marge toegepast om fouten van meettoestellen op te vangen, aangezien die soms een afwijking hebben.

Bekijk ook: mee met jacht op verkeershufters

Bumperkleven, rechts inhalen of door een rood kruis rijden. Steeds meer bestuurders krijgen hiervoor een bekeuring. Onze verslaggever ging mee op pad met een speciale 'hufterpatrouille'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore