Ga naar de inhoud
Verkiezingsuitslag verwerpen

Leider Proud Boys bekent plannen bestorming van Capitool

De bestorming van het Capitool Beeld © Getty

Charles Donohoe, een van de leiders van de Amerikaanse extreemrechtse groep Proud Boys, heeft bekend dat hij op 6 januari 2021 betrokken was bij het plan om het Capitool in Washington te bestormen. Hij zegt bereid te zijn te getuigen tegen andere Proud Boys.

Hij zei de bestorming te hebben gepland om het Amerikaanse kiescollege te bewegen de overwinning van Joe Biden op Donald Trump bij de presidentsverkiezingen ongeldig te verklaren. 

Hoop op strafvermindering

Donohoe bekende schuld aan twee misdrijven met een minimumstraf van bijna zes jaar cel, waaronder het fysiek aanvallen van politieagenten. Hij stemde ermee in om samen te werken tegen zijn medeverdachten in de hoop een lichtere straf te krijgen.

Correspondent Erik Mouthaan vertelt wat er die dag gebeurde in Washington en wat er in het jaar sindsdien is gebeurd. 

Jaar na bestorming Capitool: veel mensen denken dat het zo weer kan gebeuren

05:58
Onderzoeken, celstraffen en verwijten over en weer. Een jaar na de bestorming van het Amerikaanse parlement denken de inwoners van de VS heel verschillend over wat er die dag gebeurde.

Uit de rechtbankverslagen die nu openbaar zijn gemaakt, blijkt dat hij al inzicht heeft gegeven in de plannen van de groep en hun voornemen om de bevestiging van de verkiezingsuitslag in het Congres te verstoren.

Donohoe is de eerste van zes vastzittende leiders van de Proud Boys die zowel toegeeft de aanval op het Capitool te hebben georganiseerd als wetshandhavers te hebben aangevallen.

Trump
Lees ook:
Trump wil als president gratie verlenen aan bestormers van Capitool