Ga naar de inhoud
Mimi Reinhardt

Samensteller van de lijsten van Schindler's List overleden op 107-jarige leeftijd

Mimi Reinhardt in 2019 Beeld © ANP

Mimi Reinhardt, de vrouw die lijsten met namen opstelde voor de Duitse industrieel Oskar Schindler om Joden te helpen tijdens de Holocaust, is op 107-jarige leeftijd overleden. Het waren deze lijsten die de kern vormden van het waargebeurde verhaal van de bekroonde film Schindler's List van Steven Spielberg.

Als secretaresse van Schindler was Reinhardt verantwoordelijk voor het opstellen van lijsten van Joodse arbeiders uit het getto van de Poolse stad Krakau die werden gerekruteerd om in zijn fabriek te werken. Zij konden zo worden gered van deportatie naar nazivernietigingskampen.

1300 levens gered

De lijsten hielpen bij het redden van zo'n 1300 Joden, met aanzienlijk gevaar voor eigen leven.

Overlevenden
Lees ook:
Overlevenden Holocaust na bijna 80 jaar herenigd: 'Dit is een wonder'

De in Oostenrijk geboren Reinhardt, zelf Joodse, was door Schindler zelf in dienst genomen en werkte tot 1945 voor hem. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde ze naar New York voordat ze in 2007 besloot naar Israël te gaan om zich bij haar enige zoon te voegen.

Oskar Schindler, die in 1974 stierf, werd door het Israëlische Yad Vashem Holocaust-museum benoemd tot zogenoemde Rechtvaardige onder de Volkeren, een eer voor niet-Joden die probeerden Joden te redden van de uitroeiing door de nazi's.

Verfilming

De verfilming van het verhaal door Steven Spielberg won in 1993 liefst zeven Oscars en wordt door filmcritici vaak genoemd als een van de beste films aller tijden.

Bron: RTL Nieuws / ANP