Onderweg naar veilig gebied

Gouverneur: 50 doden door raketaanval op station Kramatorsk, onder wie 5 kinderen

08 april 2022 12:00 Aangepast: 08 april 2022 17:54

Door een raketaanval op een treinstation in de Oekraïense stad Kramatorsk zijn volgens de gouverneur van Donetsk 50 mensen om het leven gekomen, waaronder 5 kinderen. Er liggen nog 86 gewonden in het ziekenhuis, zegt de gouverneur. Veel van hen zijn ernstig gewond.

Na de aanval op het station overleden 38 slachtoffers ter plekke, schrijft de gouverneur, en werden 98 mensen naar het ziekenhuis gebracht. Daar kwamen nog eens twaalf mensen te overlijden. Onder de gewonden waren 46 vrouwen, 36 mannen en 16 kinderen.

Kramatorsk ligt in de provincie Donetsk in het oosten van Oekraïne, waar fel gevochten wordt. Rusland probeert de hele Donbas-regio, waar Donetsk ligt, in handen te krijgen, en delen van het gebied zijn in handen van pro-Russische separatisten. 

Bij het treinstation van Kramatorsk stonden volgens gouverneur Pavlo Kirilenko van Donetsk duizenden mensen te wachten om geëvacueerd te worden naar veiligere delen van Oekraïne, toen er twee raketten insloegen. Kramatorsk is een van de meest oostelijke plaatsen in Oekraïne die met de trein nog te bereiken zijn.

De stad geldt dan ook als een belangrijke evacuatieplek voor mensen in Oost-Oekraïne. Gisteren strandden in dezelfde regio al drie treinen met evacués nadat een luchtaanval was uitgevoerd op een spoorlijn.

Gouverneur Kirilenko beschuldigt de Russen ervan opzettelijk burgers te hebben gedood. "Ze wilden paniek en angst zaaien, ze wilden zoveel mogelijk burgers doden", zei hij. Met de beschieting zou Rusland de evacuatie van burgers willen bemoeilijken, zegt Kirilenko.

Volgens de gouverneur zouden ook andere burgerdoelen beschoten worden, waaronder medische infrastructuur.

Het Russische leger probeert het oosten van Oekraïne af te snijden, zegt defensiedeskundige Rob de Wijk in een interview met RTL Z. "Het is echt verschrikkelijk. Ze willen niet dat mensen daar vertrekken, en proberen de slachting zo groot mogelijk te maken. Burgers zitten echt in de val."

"Oekraïne staat er in deze regio niet zo goed voor", zegt De Wijk. "Er wordt op dit moment zwaar materieel vanuit Europa over het spoor getransporteerd, dus dit soort aanvallen op de spoorwegen zullen we meer zien."

Clustermunitie

Het Oekraïense ministerie van Defensie zegt dat er gebruik is gemaakt van clustermunitie. Dat bestaat uit meerdere kleine bommetjes, waarmee in een groot gebied veel slachtoffers gemaakt kunnen worden. Het Kremlin ontkent de raketaanval te hebben uitgevoerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als de oorlog in Oekraïne onder je huid kruipt: zo ga je om met schokkende beelden

Een onderdeel van de raket is neergekomen in Kramatorsk. Op de raket staat in het Russisch: 'voor de kinderen'. Het is niet duidelijk wat daarmee precies wordt bedoeld. Rusland beweert het gebied te willen 'bevrijden' van Oekraïne en kinderen te willen 'beschermen' tegen de Oekraïense regering.

Volgens De Wijk heeft Rusland met de aanval in Kramatorsk opnieuw een grens overschreden in het aanvallen van burgers. "Dat hebben we al eerder gezien, maar ze gaan alleen maar verder."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore