Twee dagen vermist

Hoop voor vermiste Nederlandse duiker (13) in Maleisië: 'Ze zijn heel ervaren'

07 april 2022 20:03 Aangepast: 09 april 2022 12:55
De Noorse duikinstructrice Kristine Grodem. Beeld © EPA

Nog steeds wordt er in Maleisië met man en macht gezocht naar drie vermiste duikers, onder wie een 13-jongen met de Nederlandse nationaliteit, en zijn Britse vader. "Een goed pak, warm water en goede weersomstandigheden zijn belangrijk voor een geslaagde zoektocht."

Vandaag werd een Noorse duikinstructrice teruggevonden die voor de kust van Maleisië vermist raakte. Ze deed met drie andere duikers een training in de buurt van het eiland Pulau Tokong Sanggol, ongeveer vijftien kilometer uit de kust. De 13-jarige jongen, zijn vader (46) en een Franse vrouw (18) zijn nog vermist.

Ervaren duikers

Een lokale politiechef meldt dat de duikers zeer ervaren zijn en hun uitrusting goed is. Daarom hebben de autoriteiten goede hoop de duikers te vinden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse jongen (14) tijdens duiktocht vermist in Maleisië

Maar ook andere factoren spelen mee voor een geslaagde zoektocht, laat Desmond van Santen van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) weten. "De watertemperatuur en de weersomstandigheden aan de oppervlakte bijvoorbeeld. Hoe kouder boven en onder water, hoe minder lang je het volhoudt in het water."

Ook het duikpak wat ze aanhebben kan van invloed zijn: hoe dikker, hoe minder snel je afkoelt. "En dan hangt het uiteraard nog van persoonlijke omstandigheden af, de een heeft sneller last van onderkoelingsverschijnselen, uitdroging of uitputting dan de ander."

Een goed pak, warm water en goede weersomstandigheden zijn belangrijk voor een geslaagde zoektocht. Voor de oostkust van Maleisië is het 's middags rond de 27 graden, maar er zijn ook flinke buien, wat de zoektocht bemoeilijkt.

Zoekgebied verkleinen

De aanvullende informatie van de Noorse duiker kan volgens Van Santen helpen de vermiste duikers sneller te vinden. "Als je weet waar iemand in het water was, kunnen experts en kenners van lokale stromingen redelijk goed berekenen waar iemand zou kunnen zijn en zo het zoekgebied verkleinen."

De Noorse instructrice vertelde de autoriteiten dat ze tijdens de duikoefening weggedreven waren van de boot vanwege sterke onderstroming. De duikers waren gisteren rond 12 uur 's middags plaatselijke tijd begonnen met een duiktraining. De schipper van de boot die hen had afgezet, alarmeerde de hulpdiensten rond half drie 's middags toen ze na de cursus niet kwamen opdagen.

Volgens de instructrice is de groep wel boven water gekomen, maar waren ze ongeveer 500 meter van de boot verwijderd en zag de schipper hen niet. Mogelijk komt dit ook door het slechte weer.

Hulp halen

Volgens lokale media probeerde de instructrice vervolgens het kleine eiland Pulau Lima te bereiken om hulp te halen, maar ook daar was de stroming te sterk voor. Daarom werd zij van de andere duikers gescheiden en alleen gevonden.

In onderstaande video zie je hoe de Noorse vrouw wordt gered:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore