Ga naar de inhoud
Stijgende cijfers

Miljoenenstad Shanghai verlengt lockdown voor onbepaalde tijd

Twee mannen controleren een taxi in Shanghai (archieffoto) Beeld © AFP

Shanghai heeft de lockdown voor z'n 26 miljoen inwoners voor onbepaalde tijd verlengd. In China is sprake van een nieuwe coronagolf. Door de autoriteiten in Beijing werden vandaag 16.000 nieuwe corona-infecties gemeld.

Wie in China besmet raakt met het virus, moet naar een quarantainecentrum. In Shanghai, een stad met ruim 26 miljoen inwoners, zijn zulke centra opgericht in bijvoorbeeld sportscholen en evenementencentra, maar ze zijn al bijna helemaal vol.

De stad heeft sinds begin maart meer dan 70.000 nieuwe coronagevallen gemeld.

Bekijk ook - Protest tegen Chinees coronabeleid groeit: 'Stop de lockdown'

01:50
China hanteert al bijna twee jaar een zeer streng beleid tegen corona. Hele steden gaan er in lockdown vanwege enkele besmettingen. De bevolking krijgt er zo langzamerhand genoeg van.

Onvrede over coronabeleid

Er heerst in de miljoenenstad al een poosje flinke onvrede over het coronabeleid. "Er zijn groepsprotesten, individuele acties en kritische berichten op sociale media. En dat is zeldzaam, in een land waar openlijke kritiek op de overheid streng wordt gecensureerd", schrijft correspondent Roland Smid

De stad neemt geen halve maatregelen om de corona-uitbraak in te dammen:

Een hoge bestuurder van Shanghai gaf vorige week toe dat de Chinese stad niet goed voorbereid was op de huidige uitbraak van het coronavirus. Vlak na de plotselinge aankondiging van de lockdown ontstond er paniek bij mensen die in alle haast nog boodschappen moesten halen voor een week.

Zelfs
Lees meer
Zelfs in China groeit kritiek op coronabeleid overheid: 'Laat ons vrij!'