Ga naar de inhoud
Analyse New York Times

'Lijken lagen weken in Boetsja': Russische claims ontkracht met satellietbeelden

Satellietbeelden van het Oekraïense stadje Boetsja. Beeld © Maxar / Anadolu Agency

Verschillende lichamen die gevonden werden in het Oekraïense stadje Boetsja, lagen al weken op straat. Dat blijkt uit satellietbeelden die The New York Times heeft geanalyseerd. De onthulling van de Amerikaanse krant ontkracht Russische claims dat Oekraïne de lichamen pas na het vertrek van de Russische troepen op straat zou hebben gelegd 'op bestelling' van de Amerikanen.

De wereld reageerde afgelopen weekend geschokt op de beelden die verschenen nadat Boetsja, een voorstad van Kiev, door Oekraïense troepen was bevrijd.

Tientallen lijken op straat

De stad was enige tijd in handen van Russische troepen en nadat die de plaats verlaten hadden, werden op straat tientallen lijken gevonden. Ook werden er massagraven met nog eens honderden lichamen gevonden.

Vreselijke
Lees ook:
Vreselijke beelden uit Boetsja, angst voor wat komen gaat: 'De haat groeit'

Volgens The New York Times lagen zeker elf lichamen al vanaf 9 maart op straat. Drie andere lichamen kwamen op 20 of 21 maart op straat te liggen, in de periode dat de Russische troepen Boetsja bezetten.

Satellietbeelden van Maxar

De Amerikaanse krant baseert zich op satellietbeelden van het Amerikaanse bedrijf Maxar, waar de lichamen op te zien zijn. Oekraïense troepen troffen de burgerdoden in exact dezelfde positie aan als te zien is op de satellietbeelden die vorige maand werden gemaakt.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski bezocht gisteren overlevenden in Boetsja, bekijk hier hoe dat ging:

Zelenski bezoekt overlevenden bloedbad Boetsja: 'Mensen hier zijn goud waard'

01:51
Inwoners die ternauwernood aan het bloedbad zijn ontsnapt, spraken met Zelenski. "Bedankt dat u ons niet hebt verlaten."

'Cynische leugens'

Rusland noemde de berichten over de moorden op burgers de afgelopen dagen 'vermoedelijk vals' en spreekt van 'provocatie van de kant van Oekraïne'. Het land wil een onderzoek naar het 'nepnieuws'.

De Russische procureur-generaal beticht Kiev van 'cynische leugens', bedoeld om het aanzien van Russische troepen te besmeuren in een 'propagandaoorlog'. Het ministerie van Defensie heeft de schrijnende beelden uit Boetsja bestempeld als 'geënsceneerd'. 

'Zeer goed werk'

Van deze Russische claims blijft na de onthulling van The New York Times weinig over. Han ten Broeke, directeur van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS), spreekt van 'zeer goed werk'. Volgens hem maakt de onthulling van de Amerikaanse krant 'korte metten' met de Russische beweringen:

De doodsoorzaak van de burgers is onduidelijk, schrijft The New York Times. Sommige lichamen lagen naast wat leek op een inslagkrater, anderen lagen naast fietsen of achtergelaten auto's. Van verschillende slachtoffers waren de handen achter het lichaam vastgebonden.

Oekraïens onderzoek

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei vannacht in zijn dagelijkse toespraak dat hij een 'zo compleet en transparant mogelijk onderzoek' naar het bloedbad wil. Volgens hem zijn zeker driehonderd burgers om het leven gekomen.

Zelenski wil dat journalisten alle vrijheid krijgen om in Boetsja bewijsmateriaal te verzamelen. Dat bewijs verzamelen nog niet zo makkelijk is, vertelden experts gisteren aan RTL Nieuws. De Oekraïense president spreekt vandaag de VN-Veiligheidsraad toe over de 'oorlogsmisdaden'

Rusland vroeg eerder al een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad aan om de 'provocatie door Oekraïense radicalen' te bespreken, maar deze zitting kwam er niet. Westerse landen zeiden niet te geloven dat Oekraïne de beelden heeft gemaakt om Rusland zwart te maken.

Bekijk ook: in Kiev is het doodstil

01:40
Jeroen Akkermans is in Kiev aangekomen en ziet hoe de ooit zo bruisende miljoenenstad nu is veranderd in een spookstad. "We horen nu niet eens het getoeter van een auto. Er zijn bijna geen mensen op straat."