Wil 'steviger partnerschap'

Poetin feliciteert Orbán met verkiezingswinst Hongarije

04 april 2022 13:02 Aangepast: 04 april 2022 15:19
Orbán en Poetin samen in 2018. Beeld © AFP

De Russische president Vladimir Poetin heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning. Volgens het Kremlin vertrouwt Poetin erop een steviger 'partnerschap' met Hongarije te kunnen aangaan, 'ondanks de moeilijke internationale situatie'.

De conservatief-nationalistische Fidesz-partij van Orbán won de parlementsverkiezingen in Hongarije ruimschoots en behoudt daarmee de tweederdemeerderheid in het parlement. Dat betekent dat Orbán een vierde termijn krijgt. 

Grondwetswijzigingen

Waarnemers en de oppositie hebben flinke kritiek geuit op de manier waarop Orbán de verkiezingen heeft gewonnen. Hij voerde in aanloop daarnaartoe flink wat grondwetswijzigingen door. Daardoor werd het aantal te verdelen zetels kleiner en is kritische media de toegang tot het parlement ontzegd.

Ook is het voor de oppositie moeilijker om campagne te voeren, omdat Fidesz bijna alle Hongaarse media bezit; van de staatstelevisie tot kleine regionale bladen en zelfs lokale sportkrantjes. Bij wetswijzigingen is dankzij Orbán nu een tweederdemeerderheid nodig in het parlement, wat betekent dat het alleen gebeurt als Orbán het ermee eens is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hongaren stemmen voor vierde termijn extreemrechtse premier Orbán

De Europese Commissie heeft al jaren een conflict met Boedapest vanwege de ondermijning van de vrije pers en de rechtsstaat. Orbán kon het dan ook niet laten om tijdens zijn overwinningsspeech te zeggen: "We hebben een grote overwinning behaald. Een overwinning die zo groot is dat je hem misschien vanaf de maan en zeker vanuit Brussel kunt zien." 

Russische inval

Orbán staat niet achter de Russische inval in Oekraïne, maar gaat in zijn veroordeling ervan minder ver dan zijn Europese collega's. De Hongaarse regering heeft steun gegeven aan de EU-sancties tegen het regime in Moskou, maar wil geen acties ondernemen die het land kunnen schaden.

Tijdens de verkiezingen konden Hongaren ook stemmen voor een referendum over het lhbti-beleid, maar omdat daarvoor minder dan de helft van de kiezers is komen opdagen, is de uitslag niet bindend.

Vier vragen

Bij dat referendum konden Hongaren ja of nee antwoorden op vier vragen, waaronder of ze vinden dat geslachtsveranderingen onder kinderen moeten worden 'gepromoot' en of scholen workshops over seksuele geaardheid mogen houden zonder toestemming van de ouders.

Orbán schreef het referendum uit nadat er internationale kritiek was gekomen op een wet die kinderen moet afschermen van informatie over homoseksualiteit en geslachtsoperaties. Hoewel de opkomst laag was, lijken wel veel Hongaren Orbán te steunen. Meer dan 90 procent van de kiezers die wel kwam opdagen, stemde in lijn met het regeringsbeleid.

Bekijk ook: 'Hongarije moet zich aanpassen en anders uit de EU'

Orbán is omstreden, ook in Nederland, zo laat deze video van vorige jaar zien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore