Videoboodschap

Zelenski tijdens Grammy Awards: 'Vul de dodenstilte met jullie muziek'

04 april 2022 08:07 Aangepast: 04 april 2022 09:32
Zelenski tijdens de Grammy Awards in Las Vegas Beeld © AFP

De uitreiking van de Grammy Awards, vannacht in Las Vegas, stond ditmaal niet alleen in het teken van de muziek. Zo sprak de Oekraïense president Volodimir Zelenski in een videoboodschap het Grammy-publiek toe over de situatie in zijn land. 

Hij had het onder meer over het contrast tussen muziek en de stilte 'van vernietigde steden en gedode mensen'.

'Vertel ons verhaal'

"Wij vechten tegen Rusland, dat een vreselijke stilte veroorzaakt met z'n bommen. De dodenstilte", zei Zelenski. "Vul die stilte met je muziek. Vandaag nog. Vertel ons verhaal. Vertel de waarheid over oorlog, op televisie, op sociale media. Steun ons hoe je ook maar kunt. Hoe dan ook, maar niet met stilte."

Ook grensoverschrijdend gedrag kwam indirect terug tijdens de uitreiking. Er was achteraf nogal wat ophef over de Grammy-winst van de Amerikaanse komiek Louis C.K., die in 2017 onder vuur kwam te liggen wegens seksueel wangedrag. Hij won in de categorie beste comedy-album. Op sociale media concludeerden veel mensen al snel dat de zogenoemde 'cancel culture' blijkbaar helemaal niet bestaat.

Noah, Rock, Smith

Grammy's-presentator Trevor Noah kwam ook nog even terug op de consternatie die vorige week ontstond nadat Chris Rock bij de uitreiking van de Oscars de vrouw van Will Smith beledigd had. Smith gaf Rock een klap omdat die een grap had gemaakt over het gebrek aan haar op haar hoofd. Jada Smith lijdt aan de 'kaalheidsziekte' alopecia.

Noah beloofde aan het begin van de Grammy's-show de namen van sommigen 'niet in de mond te nemen', refererend aan wat Smith Rock toebeet tijdens de Oscar-uitreiking: '"Houd de naam van mijn vrouw uit je fucking mond."

Jon Batiste met zijn Grammy's Jon Batiste met zijn Grammy's

Vier prijzen Jon Batiste

Maar uiteindelijk ging het ook gewoon weer om de muziek. Zo won Jon Batiste met We Are de Grammy voor album van het jaar. Eerder op de avond kreeg de artiest al drie Grammy's voor zijn liedjes Freedom en Cry, en voor zijn bijdrage aan de soundtrack van de film Soul. Aan de Grammy voor Batiste zit ook een Nederlands tintje: muziekproducent Tearce Kizzo was onder zijn artiestennaam Kizzo nauw betrokken bij de totstandkoming van We Are.

Silk Sonic, het gezamenlijke R&B-project van Bruno Mars en Anderson .Paak, won de Grammy voor song van het Jaar, voor de single Leave The Door Open. Het duo versloeg in de prestigieuze categorie verrassend onder anderen de zangeressen Billie Eilish en Olivia Rodrigo. Die laatste won overigens wel in de categorie beste nieuwe artiest. Silk Sonic won ook de Grammy voor record van het jaar.

Anderson .Paak (links) en Bruno Mars van Silk Sonic Anderson .Paak (links) en Bruno Mars van Silk Sonic

Afrojack en Tiësto

De rockband Foo Fighters won, een week na het plotse overlijden van zijn drummer Taylor Hawkins, in drie categorieën: beste rockalbum, beste rocksong en beste rockoptreden.

De Nederlandse dj's Afrojack en Tiësto vielen niet in de prijzen. De twee gingen op voor een Grammy in de categorie beste dance nummer, maar zagen het nummer Alive van Rüfüs Du Sol er met de winst vandoor gaan.

Ook de Nederlandse componist Louis Andriessen won niet postuum een Grammy. De vorig jaar overleden muzikant was genomineerd in de categorie hedendaagse klassieke compositie.

Louis Andriessen Louis Andriessen

86 categorieën

De Grammy Awards bestaan uit 86 categorieën, verdeeld over de verschillende muziekgenres. Muzikanten uit alle genres dingen mee naar de vier hoofdprijzen: album van het jaar, nieuwkomer van het jaar, song van het jaar en record van het jaar. 

De belangrijkste muziekprijzen van de wereld werden na twee jaar eindelijk weer in een volle zaal uitgereikt. De afgelopen twee edities was dat vanwege de coronamaatregelen onmogelijk.

Eigenlijk zouden de Grammy's al in januari worden uitgereikt, maar de show werd verplaatst vanwege de coronapandemie. Ook werd gekozen voor een andere locatie: de MGM Grand in Las Vegas in plaats van Los Angeles.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore