Ga naar de inhoud
Ondanks blok oppositie

Hongaren stemmen voor vierde termijn extreemrechtse premier Orbán

In Hongarije krijgt de nationalistische leider Viktor Orbán een vierde termijn als premier. Orban, een vriend van de Russische leider Poetin, is al twaalf jaar aan de macht en ondanks dat de oppositie zich had verenigd, blijft hij dat voorlopig. Orbán heeft de verkiezingsoverwinning opgeëist.

Na het tellen van ruim een derde van de stemmen heeft Orbán 58 procent binnengehaald, en het oppositieblok van zes partijen krijgt 30 procent.

Orbán kwam in 2010 aan de macht in Hongarije. Exitpolls zijn er niet, maar uit de eerste uitslagen blijkt dat de extreemrechtste leider zijn macht niet af hoeft te staan.

'Alles beter dan Orbán'

Desondanks was het spannender dan voorgaande verkiezingen omdat de zes oppositiepartijen samenwerkten, onder het mom van 'alles beter dan Orbán'. Maar ook het gevormde blok bracht de Fidesz-partij lang niet aan het wankelen.

Waarnemers en de oppositie hebben wel flinke kritiek op de manier waarop Orbán dat heeft gedaan. Hij voerde flink wat grondwetswijzingen door om aan de macht te blijven. Het aantal te verdelen zetels werd kleiner, de overwinningen werden steeds een stukje ruimer.

Verkiezingen
Lees ook:
Verkiezingen Hongarije: alle andere partijen spannen samen tegen premier Orbán

Met die grondwet heeft hij bijvoorbeeld kritische media toegang tot het parlement ontzegd en het de oppositie moeilijker gemaakt om campagne te voeren. Fidesz heeft namelijk bijna de hele Hongaarse media in handen. De staatstelevisie, maar ook de kleine regionale bladen. Zelfs het lokale sportkrantje.

Afhankelijke van Russisch gas

Ook zijn er nieuwe wetten gemaakt, waarna hij direct vast heeft laten leggen dat er, als die wetten gewijzigd worden, eerst tweederde meerderheid voor moet zijn. Dat laatste kan dus alleen als Orbán het daarmee eens is.

Orbán zat de afgelopen weken wel in een spagaat vanwege de oorlog in Oekraïne. Hoewel Hongarije meestemde in de EU over sancties tegen Rusland, is het land ook erg afhankelijk van Poetin. "Ze zijn voor honderd procent afhankelijk van het Russische gas. Dat is een legitiem argument voor Orbán om zich neutraler op te stellen tegenover Rusland."

Wat niet betekent dat Orbán de oorlog in Oekraïne steunt. "Hij heeft zich uitgesproken tegen de oorlog, alleen niet zo fanatiek als de EU en Zelenski zouden willen." Het werd voor Orbán een belangrijk punt in de campagne geworden: de oppositie wil oorlog, wij willen vrede.

Bekijk ook: 'Hongarije moet zich aanpassen en anders uit de EU'

02:33
Orbán is omstreden, ook in Nederland, zo blijkt uit deze video van vorige jaar