Ga naar de inhoud
Beelden 'privé en intiem'

Stel dat gefilmd werd in Airbnb vangt bot bij rechtbank

(Archieffoto) Beeld © iStock

Een Amerikaans stel dat tijdens een verblijf in een Airbnb in het geheim is gefilmd, kan niet direct terecht bij een rechtbank. Dat heeft het Hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Florida bepaald. Volgens de gebruiksovereenkomst van Airbnb, die de twee hadden ondertekend, moet er eerst een arbitrageprocedure komen.

Dat is een overwinning voor Airbnb, want het woningverhuurplatform wil dit soort zaken het liefst buiten de rechtbank houden.

Privé en intiem

Het stel uit Texas had via Airbnb een woning gehuurd in de Amerikaanse kustplaats Longboat Key in de staat Florida, bij Tampa. De eigenaar zou naar verluidt hun hele driedaagse verblijf met verschillende verborgen camera's hebben vastgelegd. Daarbij zouden ook beelden zijn gemaakt die een lagere rechtbank samenvatte als 'privé en intiem'.

Parijzenaar
Lees ook:
Parijzenaar moet 221.000 euro terugbetalen om onderhuur via Airbnb

Nadat het stel erachter was gekomen dat er opnames waren gemaakt, klaagde het zowel de eigenaar als Airbnb aan. De twee vinden dat het platform hen had moeten waarschuwen voor eerdere privacyschendingen door de eigenaar. Airbnb had eerst moeten vaststellen dat de woning in Longboat Key geen verborgen camera's had, beargumenteren ze.

Alsnog naar de rechter?

Eerst komt er nu dus een arbitrageprocedure. De arbiter beslist vervolgens hoe de zaak moet worden behandeld en of het stel alsnog zijn gelijk mag halen in de rechtbank.