Ga naar de inhoud
Drugsgeweld

Zes afgehakte hoofden gevonden bovenop auto in Mexico

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

In een stad in het zuidwesten van Mexico is gisteren een lugubere ontdekking gedaan: bovenop het dak van een auto werden de afgehakte hoofden van zes mannen gevonden. De auto stond geparkeerd op een drukke boulevard in de stad Chilapa de Alvarez. De doden zijn vermoedelijk slachtoffers van drugsbendes.

In de auto trof de politie plastic zakken gevuld met menselijke overblijfselen aan, zeer waarschijnlijk de lichamen van de onthoofde mannen. Op een bord, dat opgehangen was aan twee bomen vlakbij de auto, stond geschreven: "In Chilapa is de verkoop van crystal (meth), ontvoering, afpersing en diefstal ten strengste verboden. Dit zal iedereen overkomen die rotzooit. De doodstraf volgt op al deze misdaden."

Beruchte staat

Chilapa ligt in Guerrero, een van de armste staten van Mexico. Die staat was in 2014 het toneel van de beruchte ontvoering en vermoedelijke moord op 43 studenten die een opleiding tot leraar volgden in de stad Iguala.

Mexicaanse
Lees ook:
Mexicaanse drugskartels werven Amerikanen via GTA-game

Ontdekkingen van verminkte lichamen die in het openbaar zijn achtergelaten of aan bruggen zijn opgehangen, zijn de afgelopen jaren in Mexico toegenomen. Criminele bendes proberen zo hun rivalen te intimideren. In juni 2021 werden op de verkiezingsdag twee hoofden en andere menselijke resten achtergelaten bij stembureaus in de grensstad Tijuana.

'Knuffels, geen kogels'

In heel Mexico zijn sinds 2006, toen de regering het leger inzette om drugskartels te bestrijden, meer dan 340.000 mensen vermoord.

Toen president Andres Manuel Lopez Obrador in 2018 aantrad beloofde hij het land te pacificeren met een minder confronterende aanpak van de georganiseerde misdaad, die hij omschrijft als "knuffels, geen kogels". Maar die nieuwe aanpak heeft nog niet geleid tot minder bloedvergieten: 2022 ligt op schema om het jaar met het hoogste naoorlogse moordcijfer af te sluiten.

Ongekende
Lees ook:
Ongekende geweldsgolf treft Mexicaanse journalisten: 'Wie wil blijven leven, kan niet meer werken'
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.