50.000 persoonlijke lijfwachten

Zo beschermt Poetin zichzelf tegen vergiftiging, ziekte en mogelijke coups

29 maart 2022 19:10 Aangepast: 30 maart 2022 10:43
De Russische president Vladimir Poetin met een aantal van zijn bodyguards Beeld © Alexander Zemlianichenko / Associated Press

De mogelijke vergiftiging van de Russische zakenman Abramovitsj is de zoveelste in het rijtje. Doe je iets wat tegen Poetins plannen ingaat? Dan ruimt hij je zo uit de weg. Maar hoe stelt de Russische president zijn eigen leven veilig?

Allereerst: er is veel speculatie. Logisch ook, want als precies bekend zou zijn welke maatregelen Poetin neemt, dan wordt het ook makkelijker die te omzeilen. Toch is er wel het een en ander te zeggen over de schare aan bodyguards om Poetin heen, over zijn eten – dat mogelijk geproefd wordt voordat hij het voorgezet krijgt – en over hoe hij de afgelopen jaren wel érg veel afstand hield vanwege corona.

Overal bodyguards

Elke wereldleider heeft zware beveiliging, dus Poetin ook. Om hem heen is altijd een groep mensen van de Inlichtingendienst (GROe), de Veiligheidsdienst (FSB) en een groep persoonlijke lijfwachten van de Federal Guard Service (FSO). "Die mensen worden flink doorgelicht of ze wel betrouwbaar genoeg zijn", zegt Hans van Koningsbrugge, hoogleraar Russische geschiedenis en politiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Abramovitsj en Oekraïense vredesonderhandelaars mogelijk vergiftigd'

Want die binnenste cirkel aan beveiligers moet overal bij zijn en weet alles. "Dus je moet ze goed betalen en zorgen dat ze niet gaan lekken. En je moet hen dus ook goed in de gaten houden. Het zou me niets verbazen als deze mensen zelf ook weer bespioneerd worden", vertelt Van Koningsbrugge.

Er zouden in totaal zo'n 50.000 persoonlijke lijfwachten zijn, die ook andere toppolitici beschermen. Ze worden er vooral in getraind om te anticiperen en gevaar te voorkomen.

Poetin heeft zelf in het verleden voor de KGB (de voorganger van de FSB) gewerkt en weet dus maar al te goed wat de mogelijkheden en bedreigingen zijn. "Een veiligheidsdienst gaat over controle. Dat is precies wat je ziet, alles wordt tot in detail geregeld."

Wanneer je goed kijkt naar foto's van werkbezoeken of evenementen waar Poetin naartoe gaat, dan valt op dat er wel heel vaak dezelfde mensen om hem heen te zien zijn. Ze lijken toeschouwers, bezoekers van de plek of vissers op een boot, maar zijn dus onderdeel van de FSB.

De beveiligers van Poetin zijn trouw aan de president. Dat wordt beloond. Veel van de voormalige bodyguards hebben een belangrijke functie van Poetin gekregen. Volgens The Economist zijn vier van de mannen nu regionale gouverneurs, een enorme stap vanuit het schaduwleven naar een publieke functie. Een ander werd aangesteld als hoofd binnen de nieuwe nationale garde. Weer iemand anders kreeg een post op het ministerie van Defensie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Graaft Poetin zijn eigen graf? 'Niemand durft hem tegen te spreken'

Als Poetin ergens op bezoek komt, gaan leden van zijn team een maand van tevoren op onderzoek uit. Tot in de puntjes wordt alles voorbereid, zodat er geen onverwachte zaken opspelen. Natuurlijk rijdt Poetin in een konvooi van streng beveiligde voertuigen, met onder meer de mogelijkheid om granaten af te vuren en raketten af te weren.

Vermeende aanslagen

Een team van IT-experts zorgt ervoor dat signalen geblokkeerd worden, zodat Poetin bijvoorbeeld niet kan worden afgeluisterd. Andersom kan het wel. Volgens de Russische wet mag om de veiligheid van de president te waarborgen zo ongeveer alles gedaan worden. Van afluisterapparatuur tot het fouilleren van voorbijgangers.

Tijdens de viering van de Overwinningsdag, staan er snipers op de gebouwen rondom het Rode Plein in Moskou Tijdens de viering van de Overwinningsdag, staan er snipers op de gebouwen rondom het Rode Plein in Moskou

Ondanks al die beveiliging wordt toch af en toe een poging gedaan om Poetin om het leven te brengen. Het gaat dan met name om georganiseerde groepen die, op de momenten dat Poetin zich buiten de muren van het Kremlin (of zelfs in het buitenland) bevindt, een aanslag willen plegen. Een enkele keer gaat het om een eenling die probeert de overheidsgebouwen binnen te dringen.

Poetin in zijn gepantserde auto Poetin in zijn gepantserde auto

Volgens de Oekraïense inlichtingendienst zou de Russische elite, een groep rijke zakenmannen, momenteel plannen beramen om Poetin te vergiftigen. Om dat te voorkomen, zou Poetin volgens kenners elke maaltijd laten checken door een dokter en iemand het eten laten proeven voordat hij zelf iets in zijn mond steekt.

Lang tafels en desinfectietunnels

Naast het feit dat Poetin vreest dat iemand een aanslag op zijn leven pleegt, leek hij afgelopen jaren ook bijzonder op zijn hoede voor corona. Toen bleek dat hij in contact was geweest met iemand die gediagnosticeerd was met corona, verdween hij uit het publieke leven en sprak hij de Russen bijna alleen nog maar toe vanuit een kamer zonder ramen, die ook wel zijn bunker genoemd wordt.

Als mensen Poetin wilden bezoeken, moeten ze eerst door een desinfecterende tunnel. Daarnaast spreekt ook de ellenlange tafel waaraan hij zijn buitenlandse gasten ontvangt boekdelen.

Poetin tijdens een vergadering met zijn ministers Poetin tijdens een vergadering met zijn ministers

Waarom heeft Poetin zo'n enorme angst voor corona? "De meest voor de hand liggende verklaring is dat hij een onderliggende kwaal heeft, waardoor hij corona er niet bij kan hebben. Want hij heeft wel aangegeven gevaccineerd te zijn met Sputnik. Maar we weten het niet, dus dat blijft gissen."

Sinds Poetin de oorlog in Oekraïne is begonnen, zou hij zich hebben opgesloten in zijn woning, waar hij beschermd wordt door al die lagen van beveiligers om hem heen. Het is hierdoor onmogelijk om in zijn buurt te komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore