Ontvoering en moord

Verdachte in moordzaak Dean (4) schrijft brief vanuit cel: 'Sorry mama'

29 maart 2022 12:23 Aangepast: 29 maart 2022 12:33
Dave De K. en kleuter Dean

Dave De K., de Belg die verdacht wordt de 4-jarige Dean te hebben vermoord, heeft vanuit de cel van zich laten horen. In een brief aan zijn familie, die de Belgische krant Het Laatste Nieuws heeft ingezien, schrijft hij dat hij spijt heeft en dat zijn Nederlandse vriendin Romy niets met de moord te maken heeft.

Dave De K. was de vaste oppas van Dean (4) en daarnaast huisvriend van de familie. Maar half januari werd Dean plotseling niet meer terug naar huis gebracht. Al snel werd Dave verdacht van de ontvoering van Dean en werd er een grote zoektocht gestart naar de twee.

Dean gevonden op Neeltje Jans

Dave werd uiteindelijk, onder invloed van verdovende middelen, opgepakt in het Utrechtse Meerkerk. Dean werd niet veel later dood aangetroffen bij een parkeerplaats op het Zeeuwse Neeltje Jans, verstopt tussen de rotsblokken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dave De K. liet Dean zaterdag achter op Neeltje Jans

Ook Romy, de Nederlandse vriendin van Dave, werd opgepakt. Ze zou expres informatie over De K. hebben achtergehouden, vermoedelijk omdat ze vreesde dat hij naar de gevangenis zou worden gestuurd. Zo zou ze wel hebben geweten welke kleding De K. droeg op het moment van zijn verdwijning, toen de politie daarom vroeg voor een opsporingsbevel. Verder zou ze verklaringen hebben afgelegd die tegenstrijdig zijn aan die van haar verdachte partner.

'Ik mis jullie allemaal'

Nu vertelt Dave dus dat Romy niets met de dood van Dean te maken heeft. Hij doet dat in een brief geschreven op 26 februari in de gevangenis van Middelburg. ''Ik mis jullie allemaal, maar ook mis ik Romy hardt", schrijft hij volgens HLN met een dt-fout. ''Ik heb gehoord dat zij gearresteerd is en dat doet mij enorm veel pijn. Zij kan er helemaal niets aan doen. Zij is alles kwijt door mij."

Hij schrijft verder niets over wat Dean is overkomen, of wat zijn eigen rol daarin was. Hij schrijft wel dat hij het zwaar heeft in de gevangenis. "Ik moet zeggen dat ik het moeilijk heb om zo afgesloten te zijn van iedereen. Ik huil mezelf iedere avond in slaap. Ik bid elke dag voor iedereen en mezelf voor een goede afloop, als dat al mogelijk is." Verder schrijft hij dat de huur van zijn huis kan worden stopgezet en dat zijn halfbroer zijn meubels mag hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom werd Dave De K. niet behandeld tijdens straf? 'Belgisch zwartwitsysteem'

De K. kwam in het verleden al vaker in aanraking met justitie. In 2010 werd hij tot tien jaar cel veroordeeld voor de gewelddadige dood van zijn 2-jarige stiefzoon Miguel. In december 2018 kwam de man weer op vrije voeten. In de brief biedt De K. nu zijn excuses aan zijn familie aan. Hij schrijft: "Liefste mama, eerst en vooral sorry voor wat jullie allemaal weer moeten meemaken door mijn foute beslissingen."

Eind februari werd besloten om Dave, tegen zijn eigen wil in, over te leveren aan België waar hij nu in de gevangenis zit. De Belg ontkende tot nu toe altijd alle beschuldigingen tegen hem.

Bekijk ook: Moeder overmand door verdriet tijdens wake voor Dean

Zo'n 250 mensen kwamen in januari samen voor een stille wake in de woonplaats van de vermoorde Belgische Dean (4). Zijn moeder Elke was ook aanwezig en brak in tranen uit bij het zien van alle kaarsen, bloemen en knuffels.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore