Ga naar de inhoud
Opheldering woordvoerder

Kremlin: alleen kernwapens bij 'existentiële dreiging', niet in strijd om Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin, ter illustratie. Beeld © ANP

Rusland gaat alleen kernwapens inzetten als er sprake is van een 'existentiële dreiging'. Dat betekent dat nucleaire wapens niet gebruikt worden tijdens het conflict in Oekraïne, zegt een woordvoerder van het Kremlin.

Woordvoerder Dmitri Peskov vertelde dat gisteren in een interview met het Amerikaanse televisienetwerk PBS. Journalist Ryan Chilcote vroeg Peskov om opheldering omdat er 'nogal wat verwarring over de positie van Rusland is' als het gaat om het gebruik van kernwapens.

Nucleaire slagkracht

Zo zei de Russische president Vladimir Poetin eerder al dat de 'strategische wapens' op scherp zijn gezet. Ook gaf Poetin signalen dat hij de nucleaire slagkracht in wil zetten als Rusland in zijn bestaan bedreigd wordt. 

Wat
Lees ook:
Wat gebeurt er precies als Rusland aanvalt met kernwapens? Vijf vragen

Peskov zegt in het interview 'dat hij voorop wil stellen dat alle doelstellingen van de militaire operatie in Oekraïne behaald zullen worden'. Hij heeft daar 'geen twijfel over', zegt hij tegen PBS.

'Wat de uitkomst ook is'

"Maar wat de uitkomst van de operatie ook is", vervolgt hij, "dat is natuurlijk geen reden voor het gebruik van kernwapens." Het Kremlin heeft volgens Peskov kraakheldere plannen klaarliggen: alléén als er een 'existentiële dreiging' voor Rusland is, worden de wapens gebruikt.

Bekijk het fragment hier:

De woordvoerder benadrukte dat 'de militaire operatie' in Oekraïne en het bestaan van Rusland niets met elkaar te maken hebben. Of Poetin van plan is kernwapens in te zetten als andere landen zich met het conflict gaan bemoeien? "Dat denk ik niet", zei Peskov.

Chilcote vroeg de woordvoerder na die uitspraak of hij, namens Rusland, het gebruik van kernwapens voor eens en voor altijd volledig uit wil sluiten? Peskov antwoordde: "Niemand loopt ook maar met het idee rond om kernwapens te gebruiken".

'Tiger
Lees ook:
'Tiger Team' VS maakt rampenplan voor ergste scenario's oorlog