'Staatsgreep'

Rechter VS: Trump pleegde mogelijk misdrijf rond verkiezingen

28 maart 2022 19:40 Aangepast: 28 maart 2022 19:49
Donald Trump. Beeld © ANP

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft waarschijnlijk een misdrijf begaan toen hij op 6 januari vorig jaar het parlement probeerde te belemmeren de uitslag van de presidentsverkiezingen vast te stellen. Na een toespraak van Trump trok een menigte richting het Amerikaanse parlement en bestormde het gebouw.

De rechtbank vindt het waarschijnlijk dat president Trump eerder wel dan niet ‘op onzuivere wijze’ heeft geprobeerd de gezamenlijke zitting van het Congres te belemmeren, dat zegt de Amerikaanse rechter David Carter in een schriftelijke uitspraak.

De passage staat in een vonnis waarin is vastgesteld dat de Congres-commissie die de gebeurtenissen van 6 januari vorig jaar onderzoekt, mails kan inzien die zijn geschreven door de toenmalige advocaat van Trump, John Eastman. De rechter concludeert dat het plan van Trump om zijn nederlaag ongedaan te maken neerkomt op een staatsgreep.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trumps advocaat Giuliani gedagvaard om bestorming Capitool

Carter heeft niet de macht om strafrechtelijke vervolging tegen Trump in te stellen. Die beslissing zou moeten worden genomen door de Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland. Zowel Trump als Eastman heeft nog niet gereageerd op de uitspraak.

De rellen in het Capitool gebeurden toen de verkiezingsoverwinning van de Democraat Joe Biden in november 2020 werd vastgesteld. Trump noemde die uitslag frauduleus. Bij de ongeregeldheden vielen meerdere doden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore