Ga naar de inhoud
'Blaren en rode, tranende ogen'

'Abramovitsj en Oekraïense vredesonderhandelaars mogelijk vergiftigd'

De Russische miljardair Roman Abramovitsj. Beeld © Getty

Bij vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne, eerder deze maand, zou een poging zijn gedaan om de Russische miljardair Roman Abramovitsj en zeker twee Oekraïense onderhandelaars te vergiftigen. Ze klaagden over rode, constant tranende ogen. Ook zouden ze last hebben gekregen van blaarvorming op gezicht en handen.

Dat schrijft de Wall Street Journal. Het nieuws wordt bevestigd door het onderzoekscollectief Bellingcat. Het gaat om gesprekken tussen Oekraïne en Rusland die op 3 maart werden gehouden.

Op verzoek van de Oekraïense regering had Abramovitsj deelgenomen aan de gesprekken. Ook het Oekraïense parlementslid Roestem Oemerov was daarbij aanwezig.

Stekende pijn

De onderhandelingen werden gevoerd op Oekraïense bodem en duurden tot ongeveer 10 uur 's avonds. Drie leden van de gespreksdelegatie gingen na afloop naar een appartement in Kiev, waar ze last kregen van de symptomen: ontstoken ogen en huid, een stekende pijn in de ogen. Pas de volgende ochtend werden de verschijnselen minder.

De drie met symptomen hadden in de uren ervoor alleen chocolade en water genuttigd, net als een vierde persoon zonder symptomen. Abramovitsj zou enkele uren zijn gezichtsvermogen zijn verloren en werd daarvoor in Turkije behandeld, schrijft de Britse krant The Guardian.

Geen
Liveblog oorlog in Oekraïne:
Geen hoge verwachtingen van vredesoverleg in Istanbul

De onderhandelaars reisden de volgende dag naar Lviv, in het westen van Oekraïne, en van daaruit door naar Polen en het Turkse Istanbul, waar de gesprekken met de Russische delegatie zouden doorgaan. Een onderzoeker van Bellingcat werd intussen gevraagd een onderzoek uit te voeren, onder meer door het inschakelen van iemand die gespecialiseerd is in chemische wapens.

Chemische stof

De conclusie is dat de symptomen mogelijk het gevolg zijn van vergiftiging met behulp van een niet nader vast te stellen chemische stof. Ze zouden ook veroorzaakt kunnen zijn door de straling van microgolven, zeggen de onderzoekers, maar dat is minder waarschijnlijk. Na ongeveer een week werden de symptomen geleidelijk minder.

De getroffen onderhandelaars zouden inmiddels goeddeels zijn hersteld. Betrokkenen zeggen dat Rusland achter de poging tot vergiftiging zit. Het land zou de vredesonderhandelingen hebben willen saboteren. Maar een Amerikaanse functionaris stelt dat informatie van inlichtingendiensten suggereert dat Abramovitsj en anderen ziek werden door iets anders dan een vergiftiging. De oorzaak zou een 'milieufactor' zijn geweest.

Verschillende leden van de Oekraïense delegatie ontkennen dat ze werden vergiftigd. Zij waarschuwen voor speculaties en samenzweringstheorieën.

Bekijk ook: Begin onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne

00:29
Op 28 februari kwamen Rusland en Oekraïne voor het eerst bij elkaar om te spreken over de voorwaarden om een eind te maken aan de oorlog.