Binnen en buitenland

Afghaanse vrouwen mogen van taliban niet meer alleen vliegen

28 maart 2022 10:50 Aangepast: 28 maart 2022 14:58
Afghaanse vrouwen demonstreren tegen het beleid van de Taliban. Beeld © AP

Afghaanse vrouwen mogen alleen nog in een vliegtuig stappen als ze worden begeleid door een mannelijk familielid. Dat heeft de talibanregering opgedragen aan vliegtuigmaatschappijen in het land. De maatregel geldt voor binnen- en buitenlandse vluchten, maar onduidelijk is of het ook voor buitenlandse vrouwen geldt.

De taliban hadden in het weekend al besloten dat mannen en vrouwen in de hoofdstad Kaboel niet op dezelfde dag de parken mogen bezoeken. Op zondag, maandag en dinsdag zijn ze toegankelijk voor vrouwen, en de rest van de week voor mannen. Ook mogen lokale zenders geen nieuwsbulletins van de BBC meer uitzenden in lokale talen.

Beloofden een milder beleid

De rechten van vrouwen en meisjes worden zienderogen uitgekleed sinds de taliban afgelopen augustus de macht grepen. Ze hadden een milder beleid beloofd dan tijdens hun vorige regeerperiode van 1996 tot 2001, maar er worden toch allerlei beperkingen ingevoerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van 'de hel' in Afghanistan naar Texel: gezin van bewaker Jamil heeft een nieuw thuis

Zo worden scholing en een baan bij de overheid vrouwen in Afghanistan onthouden, en de kledingvoorschriften zijn gebaseerd op een strikte interpretatie van de Koran. Middelbare scholen zouden vorige week voor het eerst sinds de zomer openen voor meisjes, maar dat werd teruggedraaid. Afghaanse vrouwenrechtenactivisten hebben acties aangekondigd als de scholen ook komende week meisjes geen onderwijs geven.

In onderstaande video zie je dat het verdriet groot is over het gebrek aan onderwijs voor meisjes:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore