Ga naar de inhoud
American football-speler

Jongen (14) die overleed na val uit vrijevaltoren werd eerder geweigerd bij attracties om gewicht

Bij de attractie waar Tyre uitviel, zijn bloemen en knuffels neergelegd. Beeld © Splash News

De 14-jarige jongen die donderdagavond in een Amerikaans pretpark uit een attractie viel en daarbij overleed, woog 154 kilo. Hij zou daarom bij meerdere attracties die dag zijn geweigerd, maar niet bij de vrijevaltoren. De ouders van de jongen willen daarom dat wordt onderzocht of hun zoon wel in de attractie had mogen zitten.

"Hij zou het absoluut niet erg hebben gevonden als ze op een respectvolle manier tegen hem hadden gezegd dat hij niet in de attractie mocht. Dat is de verantwoordelijkheid van zo'n attractie. Maar als ze tegen hem zeggen dat het veilig is, vertrouwt hij er natuurlijk op dat zij ervaren genoeg zijn om dat in te schatten", vertelt advocaat Bob Hilliard in een uitgebreid interview aan de lokale nieuwszender Fox35.

Hilliard is samen met een andere advocaat ingeschakeld door de familie van de 14-jarige Tyre Samspon uit Missouri. Ze willen dat tot op de bodem wordt uitgezocht hoe het kon gebeuren dat de jongen uit de attractie viel. 

Tyre was American football-speler

Het gebeurde donderdagavond in het ICON Park in het Amerikaanse Orlando. De jongen was daar voor een trainingskamp met zijn American football-team. Het was Tyres droom om een professional te worden en volgens zijn familie was hij daar al hard naar op weg.

Het team van Tyre ging die dag in verschillende attracties, maar hijzelf werd meerdere keren geweigerd. Hij woog namelijk 154 kilo en was 1,95 meter lang. In de vrijevaltoren mocht hij wel plaatsnemen. 

Toren van 131 meter hoog

Die attractie is 131 meter hoog en daarmee de hoogste ter wereld. Er kunnen dertig mensen tegelijk in en bezoekers gaan al draaiend omhoog, waarna ze even naar voren hangen en daarna in een vrije val van 120 kilometer per uur naar beneden razen. Maar het ging donderdag dus vreselijk mis.

Tyre viel kort nadat de attractie zijn vlucht naar beneden maakte uit zijn stoel. Hij werd nog overgebracht naar een ziekenhuis, maar hulp mocht niet meer baten. De ouders van Tyre zijn nog altijd kapot van verdriet, zegt advocaat Hilliard. "Woorden kunnen niet beschrijven hoeveel pijn dit doet."

'In paniek toen attractie begon'

De ouders willen weten of de medewerkers van de attractie nalatig zijn geweest: was het wel veilig genoeg voor Tyre om plaats te nemen? Natuurlijk willen ze ook weten of andere factoren hebben meegespeeld bij het ongeluk.

Zo gaan op sociale media ook beelden rond waarbij de vraag wordt opgeworpen of Tyre wel goed vastzat. Daarnaast zei de vader van Tyre in een eerder interview al dat zijn zoon 'in paniek' zou zijn geweest toen de attractie naar boven ging. "Hij zei tegen zijn vriend naast hem: Als ik het niet red, zeg dan alsjeblieft tegen mijn vader en moeder dat ik van ze hou."

Het attractiepark heeft in een reactie laten weten volledig mee te werken met het onderzoek. De attractie is voor onbepaalde tijd gesloten.