Na terugtrekking VS

Rusland lag dwars, toch lijkt nieuwe nucleaire deal met Iran dichtbij

26 maart 2022 12:49 Aangepast: 26 maart 2022 17:37
Nu Joe Biden president van de VS is, wil Amerika opnieuw een deal sluiten. Beeld © EPA

Een nieuw nucleair akkoord met Iran is heel dichtbij. Dat zegt Josep Borrell, de buitenlandchef van de Europese Unie. Voormalig president Donald Trump haalde de Verenigde Staten vier jaar geleden uit het akkoord, waardoor nieuwe onderhandelingen moesten plaatsvinden.

Het werd een historisch nucleair akkoord genoemd: de deal die ervoor moest zorgen dat Iran zijn nucleaire activiteiten zou beperken. In ruil daarvoor zouden de economische sancties tegen het land worden teruggeschroefd. Maar Donald Trump zag er geen heil in, trok de Verenigde Staten terug en opende zo de weg naar meer en nieuwe sancties tegen Iran.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Gestoord', zei Trump – maar wat houdt de atoomdeal met Iran eigenlijk in?

Het gevolg: een vrijbrief voor Iran om zich niet meer aan het akkoord te houden. De huidige Amerikaanse president Joe Biden wilde, samen met een aantal andere landen, wel een akkoord. En dus werden de onderhandelingen met Iran weer opgestart.

Problemen met Rusland

Die onderhandelingen duren al bijna een jaar. Irans gesprekspartners: de Verenigde Staten dus, maar ook China, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, de Europese Unie en Rusland. Juist dat laatste land zorgde onverwacht voor problemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iran stapt deels uit atoomdeal, wil hulp tegen handelssancties VS

Dat heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne. Rusland wil niet dat de sancties die het vanwege de oorlog in Oekraïne opgelegd heeft gekregen, invloed hebben op de economische samenwerking met Iran. De twee landen zijn namelijk bondgenoten van elkaar.

Onderhandelaar naar Iran

Daarom kwam Rusland twee weken geleden opeens met extra eisen om het akkoord tot stand te laten komen. EU-buitenlandchef Borrell zegt nu dat een deal toch dichtbij is. Dat komt doordat een deel van de Russische eisen is ingewilligd. De hoofdonderhandelaar van de Europese Unie reist vandaag naar Iran om de laatste hobbels weg te kunnen nemen.

Bekijk ook: Smokkelaars zijn actief in de bergen van Iran

In de bergen tussen Irak en Iran zijn dag en nacht duizenden smokkelaars actief. Het zijn Koerden. Te voet sjouwen ze tonnen aan goederen naar Iran. Het is loodzwaar en levensgevaarlijk werk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore