Ga naar de inhoud
Aangrijpende beelden

Een maand oorlog door de ogen van correspondenten: 12 foto's

Foto: AP/Evgeniy Maloletka, 11 maart 2022

De oorlog in Oekraïne duurt nu een maand. Aan de hand van een selectie van aangrijpende foto's blikken correspondenten Eva Hartog (Rusland), Jeroen Akkermans (Oost-Europa) en cameraman Pepijn Nagtzaam terug.

Door de Russische invasie moesten veel Oekraïeners noodgedwongen hun land verlaten. Jeroen Akkermans en Pepijn Nagtzaam, die met correspondent Olaf Koens op pad was, kwamen ze tegen. 

Op de vlucht

Pepijn Nagtzaam: "Dit jonge patiëntje wordt samen met zeventig andere kinderen geëvacueerd uit een kinderziekenhuis in Lviv. Ze zijn ernstig ziek en hebben verdere behandeling nodig. Ze worden naar Polen gebracht en vanaf daar naar andere Europese ziekenhuizen. Mama mag mee, papa blijft achter."

Jeroen Akkermans: "De 79-jarige Yelena zit er verdwaald bij in een vluchtelingencentrum in Lviv. Ze is helemaal de weg kwijt sinds ze voor het eerst van haar leven huis en haard heeft moeten verlaten en tot overmaat van ramp op haar gezicht is gevallen. 'Weet u waar ik ben?"'

Pepijn Nagtzaam: "Normaal gesproken duurt de treinreis van Lviv naar de Poolse grens twee à drie uur. Nu zestien. Het vroor in de trein en mensen moesten afwisselen tussen zitten en staan. Wij gingen naar huis, maar deze mensen lieten juist hun huis achter. Veel van hen waren al dagen onderweg."

Bastion van verzet

Pepijn Nagtzaam: "In Polen wonen en werken veel Oekraïeners. Dit is het afscheid tussen vriend en vriendin: hij gaat naar het vaderland om te vechten. Hij is niet de enige: de rij voor de grens was lang. Als ik hen vroeg of ze niet bang waren, was het antwoord: 'Bang? We gaan die Russen terug naar Moskou meppen.'"

Jeroen Akkermans: "Lassers in Lviv lassen antitankbarricades en wegversperringen. Het ijzerfabriekje is omgebouwd tot een bastion van verzet. De lassers willen hun stad met alle middelen verdedigen tegen een mogelijke opmars van de Russische troepen."

Eva Hartog: "Ook in Rusland wordt gestreden. Vooral ondergronds. Tienduizenden hebben petities ondertekend of doen mee aan protesten. Gevaarlijk: het woord 'oorlog' is verboden en voor het verspreiden van zogenaamd nepnieuws kun je vijftien jaar de bak in. Maar Yelena Osipova demonstreert al twintig jaar tegen de macht. En ook nu weigert ze te stoppen."

Voor ons een maand, voor anderen duurt de oorlog al langer. Jeroen Akkermans: "Gemaakt vóór de oorlog aan de frontlinie, waar de afgelopen acht jaar dagelijks soldaten zijn gedood. Yevgeni heeft dienst aan de uitkijkpost en was al niet gerust op de toekomst. Zijn lot is onbekend."

De andere kant

Eva Hartog: "De Z kennen we inmiddels van de Russische tanks en ander militair materieel. In de samenleving is de letter uitgegroeid tot het ultieme symbool van patriottisme en steun voor president Poetin. Hij wordt ook gebruikt als label voor mensen die zich tegen de oorlog hebben uitgesproken. Op iemands voordeur bijvoorbeeld."

Eva Hartog: "De oorlog zorgt in Moskou voor lange rijen bij de pinautomaat. Westerse sancties hebben de roebel verzwakt. Dus hebben Russen het gevoel: beter vandaag pinnen dan morgen. Sommige mensen staan urenlang in de rij."

De oorlog

De foto waarop Mariana Vishegirskaya – nog zwanger – gewond de gebombardeerde kraamkliniek in Marioepol verlaat, ging de wereld over. Hier ligt ze enkele dagen later met haar pasgeboren dochter Veronika. Zij overleefden de aanval, een andere zwangere vrouw en haar kindje niet.

In Charkov, in het noordoosten van Oekraïne, is het leven grotendeels naar onder de grond verplaatst. Al weken 'wonen' deze mensen in het metrostation. Boven de grond is een spookstad overgebleven.

Een oudere vrouw omhelst een reddingswerker nadat haar apartementencomplex in het noorden van Kiev is geraakt bij een luchtaanval.