Hoger en verder dan ooit

Amerikaanse sancties voor Russen en Noord-Koreanen na rakettest

25 maart 2022 07:01 Aangepast: 25 maart 2022 07:41
De lancering van de intercontinentale ballistische raket. Beeld © ANP

De Verenigde Staten hebben donderdag sancties opgelegd aan Russen en Noord-Koreanen wegens de rakettest die Noord-Korea uitvoerde. Het land vuurde vanaf zijn oostkust een intercontinentale ballistische raket af die voor zover bekend hoger en verder vloog dan ooit tevoren. De laatste keer dat Noord-Korea een intercontinentale ballistische raket testte, was in 2017.

De Amerikaanse sancties treffen twee Russische bedrijven, Russische en Noord-Koreaanse individuen en een Noord-Koreaans instituut. Waar zij precies van beschuldigd worden en op wat voor manier Rusland bij de rakettest betrokken was, wordt niet duidelijk.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukken de sancties 'de negatieve rol die Rusland speelt op het wereldtoneel met betrekking tot dit soort zorgwekkende programma's'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn de enige landen die Rusland steunen (spoiler: het zijn er vier)

Noord-Korea mag volgens resoluties van de VN-Veiligheidsraad geen ballistische raketten lanceren, maar gaat toch door met de ontwikkeling ervan. Het land heeft dit jaar al meer dan tien van deze raketten getest.

Eerdere lanceringen hebben geleid tot strenge internationale sancties tegen Noord-Korea. Dat de wereld momenteel verdeeld is over de oorlog in Oekraïne, maakt het voor de Verenigde Naties lastig om gezamenlijk op te treden.

VN-diplomaten van onder meer de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Ierland willen volgens persbureau Reuters dat de VN-Veiligheidsraad vrijdag bijeenkomt om de raketlancering te bespreken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore