Ga naar de inhoud
Meer vloeibaar gas uit VS

Rutte na EU-top: voorlopig geen energieboycot Rusland, 'VS heeft begrip'

Premier Rutte voor de camera van RTL Nieuws. Beeld © ANP

Er komt voorlopig geen Europese energieboycot tegen Rusland. Dat zei premier Rutte na afloop van de EU-top in Brussel. Daar was ook de Amerikaanse president Biden, die er volgens Rutte begrip voor heeft dat de Europese Unie gas, olie en steenkool blijft kopen van Rusland.

Biden, die aanschoof hij de EU-top in Brussel, wil de Europese Unie wel helpen sneller aan alternatieven te komen. De Verenigde Staten hebben zelf een olieboycot ingesteld tegen Rusland. Biden drong er voorafgaand aan zijn bezoek aan Brussel op aan dat ook de EU af moet van Russische fossiele brandstoffen.

Biden
Lees ook:
Biden noemt Poetin oorlogsmisdadiger, Kremlin woedend

Biden 'snapt heel goed' dat dat nog veel tijd vergt, zei Rutte na afloop. "Wat wij vinden is dat China zich zou moeten uitspreken - met de hele beschaafde wereld - tegen deze Russische inval. Het helpt enorm als de tweede economie van de wereld, met een relatie met Rusland, als zij zich zouden uitspreken tegen de Russische agressie."

Ook tot andere mogelijke aanvullende sancties, zoals het sluiten van de Europese havens voor Russische schepen, kwam het vannacht niet. De EU gaat zich concentreren op het beter laten werken van de al genomen strafmaatregelen, spraken de leiders af. Europa en de VS gaan samenwerken om sluiproutes af te snijden en mazen te dichten.

Meer vloeibaar gas

De EU kan ondertussen rekenen op meer vloeibaar gemaakt gas (lng) uit de VS, beloofde Biden. En 'dat is heel veel', zegt Rutte. Canada zegde ook toe Europa meer lng te leveren, maar dat gaat wat langer duren.

Eenheid was volgens Rutte het sleutelwoord van de toppenmarathon. Sommige EU-landen zijn nu eenmaal zo afhankelijk van Russische energie dat 'de nationale veiligheid op het spel komt' zonder die energie. Landen als Duitsland, Italië en Hongarije kunnen er volgens de premier nog niet vanaf.

Bekijk ook: Vloeibaar gas versus Russisch gas, dit is het verschil

02:49
Economie-verslaggever Gert-Jan Verstegen legt uit wat LNG is en hoe Nederland er vol op wil inzetten.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update