'Agressief en irritant'

Toeristen uitgerust met waterpistool tegen overlast meeuwen Venetië

24 maart 2022 19:07 Aangepast: 25 maart 2022 09:38
Deze meeuw heeft net voedsel gestolen uit de handen van een meisje. Beeld © Venice Italy Blog

Hotels in Venetië hebben een slimme manier bedacht om iets te doen aan de meeuwenoverlast in de stad. Toeristen worden uitgerust met een waterpistool om de vogels weg te jagen.

Volgens de hoteleigenaren zijn de meeuwen 'agressief en irritant'. Zo plunderen ze gasten die buiten zitten te eten. De laatste jaren loopt de meeuwenoverlast in de Italiaanse stad behoorlijk uit de hand.

Op deze beelden is  te zien hoe een meeuw een ijsje uit de handen van een meisje grist in een Venetiaans straatje:

Het mag misschien grappig zijn om te zien, maar de hotels zijn er helemaal klaar mee. De vereniging van hotels organiseerde zelfs een speciale bijeenkomst waarop plannen werden gesmeed om de meeuwen aan te pakken.

Slecht voor gezondheid en milieu

Francesco Boemo, een hygiëne- en milieudeskundige, was daar ook bij. Hij zegt tegen Italiaanse media: "Het grote aantal meeuwen is niet alleen vervelend, maar het is ook een probleem voor de gezondheid en hygiëne en slecht voor gebouwen en het milieu."

De vogels afmaken mag niet zomaar omdat ze beschermd zijn. Daarom is er vooral over alternatieve manieren van bestrijding gesproken, zoals het inhuren van valkeniers, het laten horen van speciale geluiden die de vogels afschrikken of het verspreiden van geuren waar ze niet van houden.

Oranje waterpistolen

De valkeniers zijn daadwerkelijk ingehuurd, maar dat bleek toch veel te duur. Twee hotels rusten hun gasten uit pure wanhoop nu uit met oranje waterpistolen (oranje omdat meeuwen niet van die kleur schijnen te houden). "Zodra ze de pistolen zien, vliegen ze weg", vertelde Paolo Lorenzini van hotel Gritti Palace. "Je hoeft ze niet eens te gebruiken, je hoeft ze alleen maar op tafel te laten liggen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore