Druk op Rusland

NAVO-landen gaan zich beter wapenen tegen chemische aanval

24 maart 2022 18:35 Aangepast: 24 maart 2022 20:22
Ook Joe Biden was bij de NAVO-top in Brussel

De NAVO-landen gaan zich beter voorbereiden op aanvallen met chemische, biologische en kernwapens. Ze zijn er niet gerust op dat Rusland zulke wapens niet inzet, zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg na de NAVO-top in Brussel.

De Verenigde Staten waarschuwen al langer dat Rusland in Oekraïne mogelijk naar gifgas of ander chemisch wapentuig grijpt. Rusland is ertoe in staat en is er eerder ook niet voor teruggeschrokken, zei NAVO-chef Stoltenberg.

"Als dat inderdaad gebeurt, is er een risico dat het een rechtstreekse weerslag heeft op mensen in NAVO-landen, omdat we dan getuige kunnen zijn van de verspreiding van chemicaliën of biologische wapens naar onze landen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Russen willen aandacht verleggen naar de Donbas

Overleg over de oorlog

De regeringsleiders van de dertig NAVO-landen, onder wie ook de Amerikaanse president Joe Biden, kwamen vandaag bijeen op het hoofdkwartier in Brussel voor overleg over de Russische oorlog tegen Oekraïne. Ze spraken af de druk op Rusland vol te houden, Oekraïne meer steun te willen bieden en extra troepen neer te zetten in oostelijke lidstaten die Rusland dichtbij zien komen. 

Maar 'het belangrijkste was met welke houding iedereen daar zat', zei Rutte na afloop, zoals te zien is in deze video. "We moeten met elkaar de eenheid bewaken en bewaren en je merkt dat iedereen dat wil."

Eensgezindheid

Volgens politiek verslaggever Fons Lambie moet deze top gezien worden als een diplomatieke parade van eensgezindheid. "In het verleden was het Westen verdeeld, zwak en slap. Nu lukt het al weken om eenheid te bewaren en tot stevige sancties over te gaan."

Oekraïne zal overigens over de uitkomst niet tevreden zijn. Het land wil een no-flyzone, maar dat blijft de NAVO weigeren uit angst voor directe confrontatie tussen NAVO en Rusland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit gebeurt er met de miljarden die Oekraïne gedoneerd krijgt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore