Ga naar de inhoud
Nucleaire wapens

'Tiger Team' VS maakt rampenplan voor ergste scenario's oorlog

Het Witte Huis heeft eind vorige maand, vier dagen nadat de Russische invasie in Oekraïne begon, in het geheim een speciaal team opgericht. Die groep, een zogenoemd Tiger Team, werkt momenteel aan een rampenplan voor het geval de Russische president Vladimir Poetin besluit om biologische, chemische of nucleaire wapens in te zetten.

Het team, dat werd aangesteld door de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan, werkt ook aan plannen voor het geval Rusland besluit een konvooi met wapens op NAVO-grondgebied aan te vallen.

Drie keer per week samen

The New York Times, die op basis van anonieme bronnen over het Tiger Team schrijft, meldt dat de groep mensen drie keer per week samenkomt.

Er wordt door het team ook nagedacht over scenario's waarbij Poetin naast Oekraïne ook Moldavië en Georgië zou willen bezetten. Daarnaast is er aandacht voor de ongekende vluchtelingenstroom die Europa momenteel overspoelt.

Wat
Lees ook:
Wat gebeurt er precies als Rusland aanvalt met kernwapens? Vijf vragen

Volgens de The New York Times speelt het 'Tiger Team' een centrale rol bij onder meer de besluitvorming over de troepenopbouw in NAVO-landen, het bewapenen van het Oekraïense leger en het uitrollen van sancties voor Rusland.

Biden in België 

De Amerikaanse president Joe Biden is vannacht aangekomen in België om met de andere NAVO-leiders te overleggen over diezelfde onderwerpen. Biden, maar ook secretaris-generaal Jens Stoltenberg, zeiden eerder al dat er signalen waren die erop wijzen dat Rusland een aanval met chemische wapens voorbereidt.

Het team buigt zich ook over de grens die Poetin moet overschrijden voordat de NAVO-landen militaire actie zouden kunnen ondernemen in Oekraïne. Biden waarschuwde onlangs dat dat het begin van een derde wereldoorlog zou betekenen.  

Bekijk ook: Rusland en VS op ramkoers, keiharde woorden over en weer

02:23
President Biden heeft zijn Russische ambtgenoot Poetin een oorlogsmisdadiger genoemd. Een uitspraak die toekomstig diplomatiek overleg tussen beide landen behoorlijk in de weg kan zitten.