Ga naar de inhoud
Eerste vrouw in deze functie

Amerikaanse ex-buitenlandminister Madeleine Albright (84) overleden

Madeleine Albright in 2020. Beeld © ANP

De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright is overleden aan de gevolgen van kanker. Ze was de eerste vrouw die deze politieke rol in de Verenigde Staten vervulde.

Haar familie meldt in een verklaring op Twitter dat ze is overleden in het bijzijn van familie en vrienden. Ze is 84 jaar geworden. 

Regering-Clinton

Onder president Bill Clinton werd ze in 1993 benoemd tot ambassadeur van de VS bij de Verenigde Naties. Die functie bekleedde ze tot begin 1997 toen ze werd aangesteld als minister van Buitenlandse Zaken.

Als minister riep ze op tot het gebruik van geweld toen het conflict in Kosovo afstevende op etnische zuivering. Die opstelling kwam overeen met de harde lijn die ze had ingezet tijdens de Bosnische oorlog, toen ze Clintons ambassadeur bij de VN was.

Later beschreef ze de Rwandese genocide van 1994 en het niet bereiken van een vredesakkoord in het Midden-Oosten als zaken waar ze het meeste spijt van had.

Presidential Medal of Freedom

"Madeleines moed en taaiheid hebben geholpen vrede te brengen op de Balkan en de weg vrijgemaakt voor vooruitgang in enkele van de meest onstabiele uithoeken van de wereld", zei president Barack Obama toen hij in 2012 Albright de Presidential Medal of Freedom toekende, de hoogste burgerlijke onderscheiding van het land.

President
Lees ook:
President Biden was in VS nog nooit zo onpopulair als nu