Kriktiekloos verslag

Lu Yuguang is de enige buitenlandse journalist tussen de Russische troepen

23 maart 2022 09:51 Aangepast: 23 maart 2022 11:02
Lu Yuguang doet na verwonding verslag vanuit Marioepol

Al sinds de invasie van Oekraïne krijgen kijkers van het Chinese Phoenix TV unieke inkijkjes vanaf het Russische front. Geen enkel ander niet-Russisch medium heeft dergelijke toegang tot de Russische troepen. En dat heeft Phoenix TV te danken aan hun oorlogsverslaggever, Lu Yuguang. Hij raakte gisteren gewond.

Lu was op pad om verslag te doen van wat door de Russen een ‘evacuatie’ genoemd wordt: rond de stad Marioepol werden bewoners op transport gezet richting Rusland, om ze 'in veiligheid te brengen'.

In Lu's reportage is te zien dat hij met een groepje Russische soldaten aan de wandel is, wanneer plotseling explosies te horen zijn. Lu valt op de grond, en raakt gewond aan zijn hand.

Even later in de reportage zien we een bebloede hand, die door een Russische arts wordt behandeld. Al snel kan de journalist weer aan het werk, met een verband om zijn linkerhand. Hij spreekt voor de camera over hulpgoederen die door Rusland worden geschonken. Lu's werk is zeer gekleurd in het voordeel van de Russen.

En dat is ook niet zo vreemd, aangezien hij de laatste 20 jaar tal van onderscheidingen ontving van zowel de Russische overheid als het leger.

Zo valt in Chinese media te lezen dat hij in 2014 de 'Uitstekende Militaire Reportage Prijs' van de Russische marine won. Een jaar later kreeg hij een onderscheiding van het Russische ministerie van Defensie vanwege zijn 'uitstekende' werk tijdens de oorlog in Syrië.

Getrouwd met Russische weduwe

Lu werkt sinds 2002 in Rusland voor het kanaal Phoenix TV. De Russische conflicten die hij sindsdien volgde, hadden grote invloed op zijn leven. Volgens Chinese media kwam een Russische soldaat om bij het beschermen van Lu in Tsjetsjenië.

Lu trouwde vervolgens met de weduwe van die soldaat en adopteerde hun 1-jarige zoon. Later zouden ze samen ook nog een dochter te wereld hebben gebracht. Beide kinderen studeren momenteel in China.

Lu Yuguang met zijn kinderen Lu Yuguang met zijn kinderen

Russische media lopen sinds de oorlog op een zijden draad: kritiek op de invasie is verboden, en er staan zelfs lange celstraffen op het verspreiden van wat het Kremlin 'nepnieuws' noemt.

Dat geldt ook voor Lu die duidelijk aan de leiband loopt van de Russen.

‘Speciale militaire operatie’ 

In Lu's verslaggeving zijn de beperkingen duidelijk zichtbaar: hij neemt woorden als 'oorlog' en 'invasie' niet in de mond. In plaats daarvan spreekt hij van een 'speciale militaire operatie' en verspreidt hij Russische propaganda onder Chinese kijkers. Het past in het beeld dat Chinese media vanaf het begin van de oorlog schetsen: Rusland is niet de agressor, de oorlog is het resultaat van Amerikaanse inmenging en Navo-uitbreiding.

Zo stelde hij in een recente uitzending dat Oekraïne burgers gebruikt als menselijk schild. Phoenix TV reageert niet op vragen van RTL Nieuws over de berichtgeving van Lu.

Steve Tsang van het Londense SOAS China Institute stelt tegenover The Guardian dat Rusland niet zomaar een buitenlandse journalist met het leger meestuurt 'tenzij het zeker is dat die journalist Rusland in een positief daglicht neerzet'.

Phoenix TV staat in China bekend als een televisiestation dat een tikkeltje meer vrijheid heeft dan staatsmedia als CCTV en Xinhua. Zo hoeft het zich als private nieuwsorganisatie minder strikt aan de censuurregels te houden.

Daarnaast is het gevestigd in Hongkong, waar andere regels gelden voor wat betreft persvrijheid. Toch blijft de zender doorgaans ver van kritiek op de Chinese staat.

Phoenix TV zendt ook uit in andere delen van de wereld, zoals Europa en Noord-Amerika. Het heeft een grote schare fans onder mandarijnsprekers wereldwijd.

Naar eigen zeggen hebben alle kanalen van Phoenix TV over de hele wereld een publiek van meer dan 360 miljoen kijkers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

China onder druk gezet om kant te kiezen: 'Land zit in comfortabele positie'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore