Ga naar de inhoud
Zoveelste beschuldiging

Russische oppositieleider Navalny veroordeeld tot nog eens negen jaar cel

Navalny in de rechtbank. Beeld © ANP

Een Russische rechtbank heeft oppositieleider Aleksej Navalny veroordeeld tot nog eens negen jaar cel voor verduistering. Er was dertien jaar cel geëist. Navalny stelt dat het om een politiek proces gaat en hij niets verkeerd heeft gedaan.

De veroordeling volgt in een lange rij beschuldigingen richting Navalny. De 45-jarige oppositieleider zit al meer dan een jaar vast in een strafkolonie wegens omstreden aanklachten van bijna tien jaar terug.

Geld van stichting

Navalny is in deze zaak beschuldigd van het stelen van miljoenen euro's aan donaties die aan zijn organisaties voor goede doelen werden gedaan.

Het geld werd ingezameld voor een stichting die corruptie stelde te bestrijden en rechten van burgers verdedigde. Maar Navalny zou geld hebben weggesluisd voor privé-uitgaven en voor een campagne om president te worden, zegt de rechtbank.

De oppositieleider is ook schuldig bevonden aan minachting van de rechtbank in een andere zaak. Hij zou in 2021 een rechter hebben beledigd in een zaak over uitspraken van Navalny die beledigend zouden zijn geweest tegenover een oorlogsveteraan.

Rusland
Lees ook:
Rusland zet oppositieleider Navalny op lijst van 'terroristen en extremisten'

Navalny werd op 17 januari 2021 opgepakt op het vliegveld in Moskou. Hij kwam toen terug uit Berlijn, waar hij werd behandeld voor een zenuwgasvergiftiging. Hij was daarvoor voorwaardelijk op vrije voeten na een veroordeling voor corruptie en schond met zijn verblijf in het buitenland de voorwaarden, aldus justitie.

Populair

Volgens critici van het Kremlin zijn de veroordelingen destijds enkel uitgesproken om de rijzende ster van Navalvy als alternatief voor president Poetin te torpederen.

Ex-gevangene
Lees meer
Ex-gevangene over strafkamp Navalny: 'Moeilijk uit te houden'

Navalny werd toen al erg populair, vooral in steden, door zijn campagnes via sociale media tegen corruptie en machtsmisbruik gepleegd door de elites in politiek en economie.

Hij heeft veel invloedrijke vijanden gemaakt en moordaanslagen overleefd. Hij heeft zich recentelijk in gevangenschap ook fel uitgesproken tegen de Russische inval in Oekraïne.

Bekijk ook: dit is Aleksej Navalny

04:10