Ga naar de inhoud
'Duurste 20e-eeuwse schilderij'

Zeefdruk Marilyn Monroe van Warhol moet 200 miljoen dollar opleveren

Het schilderij wordt in mei geveild. Beeld © ANP

Een zeefdruk van Marilyn Monroe die in 1964 door Andy Warhol gemaakt werd, moet op een veiling deze lente 200 miljoen dollar (ruim 181 miljoen euro) opleveren. Veilinghuis Christie's in New York meldt dat het om 'het duurste 20e-eeuwse kunstwerk ooit geveild' gaat.

"Het belangrijkste 20-eeuwse schilderij dat deze generatie wordt geveild." Zo kondigt het veilinghuis de verkoop van het doek van Andy Warhol aan.

Deze zeefdruk is 'het absolute hoogtepunt van de Amerikaanse pop' en de belofte van de Amerikaanse droom, schrijft Christie's. "Optimisme, kwetsbaarheid en beroemdheid worden hier samengevat."

Vergeleken met Mona Lisa

Volgens het veilinghuis is het portret van Monroe 'een van de grootste schilderijen aller tijden'. Het werk met de titel Shot Saga Blue Marilyn wordt zelfs vergeleken met de Mona Lisa.

Heisa
Lees ook:
Heisa in Palm Springs om pikant beeld van Marilyn Monroe

Het schilderij wordt verkocht door de Thomas and Doris Ammann Foundation Zurich, dat gezondheidszorg en onderwijs voor kinderen mogelijk maakt. Alle opbrengsten gaan naar het goede doel, waardoor de verkoop volgens The New York Times mogelijk 'de meest winstgevende filantropische veiling' in jaren wordt.

Vijf portretten

Het vorige record voor een werk van Warhol werd behaald in 2013, toen zijn werk Silver Car Crash (Double Disaster) op een veiling 104,5 miljoen dollar opleverde. De kunstenaar overleed ruim 35 jaar geleden. 

Warhol maakte vijf portretten van Monroe. Zij schitterde in films als Gentleman Prefer Blondes, The Seven Year Itch en Some Like It Hot. Ze overleed in augustus 1962 op 36-jarige leeftijd.

Het doek dat nu geveild wordt, werd tentoongesteld in onder meer het Centre Georges Pompidou in Parijs. De veiling is in mei.

Vier
Lees ook:
Vier portretten Beatrix Andy Warhol geveild voor 217.000 euro