Flitsmacht van 5000 man

EU-landen gaan defensiekrachten bundelen in nieuwe strategie

22 maart 2022 01:24 Aangepast: 22 maart 2022 01:24
NAVO-troepen in Polen. Beeld ter illustratie. Beeld © Zuma Press

De lidstaten van de Europese Unie zijn het eens over een nauwere defensiestrategie: het Strategisch Kompas. Hierin staat onder meer dat de EU meer wil investeren in defensie en ervoor wil zorgen dat Europa sneller kan ingrijpen dankzij een flitsmacht van 5000 man. 

In het Strategisch Kompas staan de plannen van de EU op het gebied van defensie en veiligheid voor de komende 10 jaar. Het nieuwe plan is onder meer bedoeld om de EU minder afhankelijk te maken van de Verenigde Staten. 

Plannen aangescherpt

De onderhandelingen voor deze plannen begonnen al in 2020, en de afgelopen maanden zijn ze nog flink aangescherpt. Dit komt vooral door de oorlog in Oekraïne. Het Strategisch Kompas bevat nu 'hardere taal' tegen Rusland, maar sorteert niet voor op een oorlog met de oosterbuur, zeggen Brusselse bronnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland geeft een bijdrage aan de flitsmacht, maar wat is dat?

De Russische oorlog tegen Oekraïne heeft overeenstemming over het kompas wel vergemakkelijkt en versneld, stelden meerdere defensieministers al eerder.

Wakker geschrokken

De lidstaten waren al wakker geschrokken door de chaotische evacuatie afgelopen zomer uit de door de Taliban ingenomen Afghaanse hoofdstad Kabul. De EU bleek toen te moeten leunen op de Amerikanen. Onder meer de flitsmacht moet daar verandering in brengen.

"De vijandiger veiligheidsomgeving vereist dat we een grote sprong vooruit maken en onze capaciteit en bereidheid om op te treden vergroten", zeggen de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie van de EU-lidstaten. Met het kompas willen ze de 'weerbaarheid versterken en meer en beter investeren in onze defensievermogens'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe EU-steun voor Oekraïne: 450 miljoen beschikbaar gesteld voor wapens

De nieuwe snel inzetbare brigade kan de NAVO aanvullen, zegt defensieminister Kajsa Ollongren. Dat militaire bondgenootschap blijft de veiligheid van de Europese lidstaten bewaken, maar de flitsmacht kan bijvoorbeeld 'kleinschaliger conflicten, crises of evacuaties' voor zijn rekening nemen.

Nederland heeft al aangeboden om 'als een van de eersten' deel te nemen wanneer de troepenmacht over drie jaar op de been wordt gebracht.

'Een waterscheiding'

Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken ziet de nieuwe stap als 'een waterscheiding'. Het is wel vereist dat de EU-landen eensgezind blijven, tekent Ollongren aan, want anders wordt de nu afgesproken samenwerking toch weer krachteloos. Die eenheid moeten ze ook zien te bewaren als de dreiging van buitenaf weer afneemt.

Bekijk ook: Nederlandse militairen vier maanden op NAVO-missie

Met de oorlog in Oekraïne is het afscheid nemen voor de bemanning lastiger en emotioneler dan normaal. Het is dan wel een trainingsmissie, maar als het nodig is, kan het schip snel klaargemaakt worden om te vechten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore