Bij beschietingen in Charkov op een appartementencomplex, afgelopen vrijdag, is een Holocaustoverlevende omgekomen. Het gaat om de 96-jarige Boris Romanchenko. Hij overleefde vier concentratiekampen.
Op sociale media reageren veel mensen vol afschuw op het bericht van de dood van de Oekraïner.
Romanchenko werd in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd naar vier verschillende nazi-kampen: Buchenwald, Peenemünde, Dora en Bergen-Belsen. "Nu is hij omgekomen door een bom in zijn huis in Charkov. Hij was 96 jaar oud", twitterde een stichting die is opgericht ter nagedachtenis aan twee concentratiekampen, het Buchenwald-Dora International Committee. "We zijn verbijsterd."

Op de website van de stichting staat dat Boris Romanchenko geboren werd op 20 januari 1926. Om precies te zijn in het dorp Bondari bij de stad Soemy in het noordoosten van Oekraïne.
Op 16-jarige leeftijd, in 1942, werd Romanchenko gedeporteerd naar Dortmund, waar hij dwangarbeid moest verrichten. Toen de Oekraïner probeerde te ontsnappen werd hij in oktober 1943 naar het concentratiekamp Buchenwald gestuurd.
Daarna kwam hij terecht in Peenemünde, waar hij moest helpen bij de bouw van de V2-raket. Later in de oorlog belandde hij in het concentratiekamp Mittelbau en het concentratiekamp Bergen-Belsen. Wonderwel overleefde hij de oorlog.
Riep op tot wereldvrede
Romanchenko was jarenlang vicevoorzitter voor Oekraïne in het Buchenwald-Dora International Committee. Op 12 april 2015 riep hij in een toespraak op tot wereldvrede. Hieronder is hij te zien op een foto:
Gruwelijke dood
Romanchenko kwam afgelopen vrijdag om bij een bombardement in Charkov. De stichting spreek van een gruwelijke dood. De bom waar de 96-jarige omkwam, verwoestte meerdere verdiepingen van het appartementencomplex waarin hij woonde.
"We rouwen om het verlies van een goede vriend", laat de stichting weten. "Wij wensen zijn zoon en kleindochter heel veel sterkte in deze moeilijke tijden."
De stichting maakt zich zorgen om andere overlevenden van concentratiekampen die nog in Oekraïne zijn achtergebleven. Er is een hulpnetwerk opgezet om medicijnen en voedsel te sturen. Ook wordt gevraagd om hulp van vrijwilligers om Holocaustoverlevers op te vangen aan de Oekraïense grens.