Drama in dorp

Zes doden en veel gewonden: van 'eindelijk carnaval' naar diepe rouw in België

21 maart 2022 13:12 Aangepast: 21 maart 2022 13:55
Mensen zoeken steun bij elkaar, op de plaats waar de auto inreed op een groep carnavalisten. Beeld © BELGA

Het Belgische dorp Strépy-Bracquegnies is in diepe rouw na de dramatische gebeurtenis van gisteren waarbij een auto met twee inzittenden inreed op een carnavalsstoet. Zes mensen kwamen om het leven, 37 mensen raakten gewond, onder wie tien mensen die nog altijd vechten voor hun leven. Tegelijkertijd wordt er steeds meer duidelijk over hoe dit kon gebeuren.

Zo blijkt dat de verdachten onderweg naar huis waren na een bezoek aan een discotheek. Dat heeft het parket in België bekendgemaakt. De vraag die daarom leeft in België: was de bestuurder onder invloed van drank of drugs?

Positieve blaastest

Vanochtend maakte het Belgische Openbaar Ministerie daarover bekend dat de blaastest van een van de inzittenden positief was. Het is nog onduidelijk of het om de bestuurder of de bijrijder gaat. Mogelijk zijn ze na de botsing van plaats gewisseld. Volgens de krant De Morgen bevestigen kennissen ook dat zeker een van de inzittenden sowieso drank en drugs had gebruikt.

De straten in Strépy-Bracquegnies waren urenlang afgezet na het drama. De straten in Strépy-Bracquegnies waren urenlang afgezet na het drama.

De twee verdachten zouden neven van elkaar zijn en ze zouden volgens het regionale dagblad La Nouvelle Gazette Paolo en Nino heten. Ze wonen allebei in La Louvière, vlak bij de plek waar het drama zich voltrok. Ze waren dus op weg naar huis, na een nacht feesten in een discotheek, toen ze rond half vijf in de ochtend met hoge snelheid inreden op een grote groep mensen.

Het blijft de vraag waarom ze zo hard reden en niet stopten toen ze de stoet raakten.

Carnavalsvierders van deur naar deur

Die stoet was op dat moment op straat omdat de carnavalsvierders zich aan het voorbereiden waren op een grote optocht die om 11.00 uur zou vertrekken. Ze liepen van deur naar deur om alle feestgangers op te halen. "Zo gaat dat hier, het is folklore", zei burgemeester Jacques Gobert op een persconferentie gisteren. 

Op beelden van het Belgische SudInfo is te zien hoe de carnavalsvierders op straat liepen, waarna een auto met een enorme snelheid in beeld verschijnt.

Fabrice Collignon zag het drama gebeuren. Hij is presentator bij Bel RTL en was aanwezig om verslag te doen van de carnavalsoptocht. Aanvankelijk dacht hij dat er vuurwerk werd afgestoken, maar het geluid dat hij hoorde bleken mensen te zijn die door de auto werden aangereden. 

Collignon kan het navertellen omdat hij net voor het incident werd geroepen door een luisteraar, die blij was hem te zien. Hij liep daarom naar hem toe om even met hem te praten. "Daarna zag ik iets wat ik nooit van mijn leven had gedacht ooit te zien. De auto versnelde en voordat mensen zich konden realiseren wat er aan de hand was, lag iedereen al op de grond. Eerst was er muziek, lachten mensen, en drie seconden later werd er alleen nog maar geschreeuwd. Het was verschrikkelijk", vertelde hij in het Belgische programma C'est pas tous les jours dimanche. 

Fabrice Collignon deed verslag van de optocht toen de auto op de stoet inreed. Fabrice Collignon deed verslag van de optocht toen de auto op de stoet inreed.

"Vergeef me als ik nog sta te trillen", zei hij. "Maar we zijn allemaal in shock, het is heel moeilijk."

Meer bekend over overledenen

Op sociale media worden steeds meer berichten geplaatst over de mensen die het drama niet hebben overleefd. Zo plaatste voetbalclub RUS Binche een bericht over algemeen directeur Fred Cicero. "Woorden schieten tekort om deze krankzinnige daad te begrijpen, die ervoor heeft gezorgd dat jij bent weggerukt van je familie, je naasten, je collega's en je voetbalvrienden. Het leven is niet eerlijk, we gaan je missen Fred."

Ook voetbalclub RAEC Mons heeft een medewerker verloren, het gaat om Laure Gara. De club schrijft: "Laure was een gepassioneerde, gouden vrouw. Ze was onze vrijwilliger en verwelkomde je altijd met een glimlach. Vandaag is een zwarte dag voor onze club."

Ook Frederic D'andrea kwam gisteren om het leven, schrijft onder meer goede vriend Chris op Facebook. Frederic zou enorm naar de carnavalsoptocht hebben uitgekeken, vooral omdat het twee jaar op rij niet door kon gaan vanwege corona. "Je telde de dagen af. En toen kwam die gekke gek. Ik heb geen woorden om te beschrijven hoe ik me voel", schrijft Chris. "Rust zacht, mijn vriend."

Echtpaar overleden

Er zou ook een stel onder de overledenen zijn: Mario Cascarano en zijn vrouw Michelina Imperiale zouden zijn omgekomen. "Ik denk dat de carvanalsstoet zijn eerste uitstapje in maanden was", schrijft een vriend over Mario. "En dan gebeurt zoiets..." Ook de broer van Michelina overleed. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore