Ga naar de inhoud
Onduidelijkheid over slachtoffers

Russen bombarderen school in Marioepol met 400 mensen in schuilkelder

Auto's staan klaar om in een konvooi Marioepol te verlaten. Beeld © Getty

In de Oekraïense stad Marioepol is de kunstacademie gebombardeerd. In het gebouw zouden vierhonderd mensen in de schuilkelders zitten.

Regionale autoriteiten zeggen vanochtend dat het gebouw is verwoest en dat het goed mogelijk is dat er mensen onder het puin liggen. Het is onduidelijk of en hoeveel slachtoffers er zijn gevallen.

'Deze terreur wordt nog eeuwen herinnerd'

De aanval op de kunstacademie volgt enkele dagen na bommen op een theater waar ook honderden mensen zich schuilhielden. Marioepol wordt al weken belegerd door de Russen en er is nog amper water en eten beschikbaar voor de inwoners.

In onderstaande video zie je hoe de stad kapot is gebombardeerd: 

Flatgebouwen in puin: dronebeelden laten verwoestingen in Marioepol zien

01:04

Het Oekraïense parlementslid Dmitro Goerin, afkomstig uit Marioepol, meldde aan de BBC na de aanslag op het theater dat de meeste mensen het hebben overleefd. De ouders van Goerin zouden ook in de schuilkelder hebben gezeten.

Krim verbinden met Rusland

President Volodimir Zelenski zegt dat de belegering van de stad 'een terreur is die nog eeuwen zal worden herinnerd'. Volgens het Oekraïense staatshoofd zouden de Russen zich daarbij schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden, zo zei hij afgelopen nacht in een videoboodschap. Er zouden al meer dan 2500 inwoners zijn gedood.

Marioepol is strategisch van belang omdat het de Russen de mogelijkheid kan bieden om zowel over land, als over zee goederen te verplaatsen. De Krim is al in handen van de Russen, en als de regio Marioepol dat ook wordt, is de Krim 'verbonden' met de Donbas-regio (Loehansk en Donetsk) en met Rusland zelf. 

Havenstad

Marioepol zelf is een havenstad, en ook dat biedt kansen voor de Russen om via het water extra goederen het land in te kunnen brengen. Hieronder zie je de opmars van de Russen in Oekraïne.