Corona-aanpak aangepast

Chinezen banger voor maatregelen dan voor corona: 'Strategie onhoudbaar'

19 maart 2022 18:58 Aangepast: 19 maart 2022 20:33
Beeld uit de begindagen van de coronapandemie in Wuhan. Beeld © ANP

In China begint het besef door te dringen dat het zero-covid-beleid met de snelle verspreiding van de omikronvariant niet langer houdbaar is. De Chinese bevolking is nu banger voor de maatregelen dan voor het virus zelf, ziet correspondent Roland Smid.

Vanochtend kwam het nieuws dat in China weer twee coronadoden te betreuren zijn. Dat was lang geleden: het is voor het eerst in meer dan een jaar dat in China iemand overleed aan het virus. 

Regelmatig moeten in China hele wijken in lockdown omdat er besmettingen zijn vastgesteld. Inwoners mogen dan 48 uur hun huis niet uit. "Je hebt werkgevers die dan zeggen: haal het maar van je vakantiedagen af", merkt China-correspondent Roland Smid. "En mensen met een eigen onderneming kunnen ook flink in de problemen komen."

Je huis niet uit betekent in China namelijk écht je huis niet uit. Ook niet om de hond uit te laten. Dus moeten mensen creatief zijn:

De lockdowns zorgen er bovendien voor dat supermarkten flink extra moeten inslaan. "Meestal worden mensen een dag van tevoren gewaarschuwd dat hun wijk in lockdown moet. Handig, maar dan gaat er natuurlijk wel gehamsterd worden."

Ook het aantal bestellingen is fors toegenomen in deze Chinese supermarkt. Ook het aantal bestellingen is fors toegenomen in deze Chinese supermarkt.

Toch is dit al een versoepeling van het beleid. China stuurde het afgelopen jaar aan op precies nul besmettingen. Steden met miljoenen inwoners gingen geheel in lockdown als ergens corona uitbrak. "Maar nu met omikron is dat haast niet meer te doen", zegt Smid.

'Dynamisch' beleid

Dat besef lijkt ook in China zelf te zijn ingedaald. Het zero-covid-beleid werd ingeruild voor een 'dynamisch' zero-covid-beleid. Steeds vaker hoeft niet langer de hele stad in lockdown, maar alleen de wijk waar de besmettingen zijn geconstateerd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

17,5 miljoen mensen in lockdown in Shenzhen vanwege corona-uitbraak

Maar waar in Nederland en veel andere landen steeds meer wordt gesproken over 'leren leven met covid' omdat het 'niet meer weggaat', gebeurt dat in China nog niet. "Het wordt niet letterlijk in de mond genomen", zegt Smid. "Maar er wordt wel steeds meer op gehint."

'Zorg standaard overbelast'

Tegelijkertijd lijken harde maatregelen nodig om de zorg te ontlasten. "De zorg hier is eigenlijk standaard overbelast", zegt Smid. "Er is geen huisartsensysteem zoals in Nederland, dus iedereen moet met elk kwaaltje meteen naar het ziekenhuis."

En ook iedere coronapatiënt moet volgens de Chinese strategie in het ziekenhuis worden behandeld. "Of je nou symptomen hebt of niet. Dus als er ergens vijfhonderd coronabesmettingen zijn, betekent dat vijfhonderd extra bezette ziekenhuisbedden", zegt Smid.

'Banger voor maatregelen dan voor virus'

Een ander probleem is de vaccinatiegraad. "Bij mensen onder de 60 is die ongeveer net zo hoog als in Europa", legt Smid uit. "Maar onder ouderen is de vaccinatiegraad veel lager."

Niet handig bij een virus dat vooral voor ouderen gevaarlijk is, al lijkt het met de Chinese vaccins niet zoveel uit te maken: "Die blijken helemaal niet te werken tegen de omikronvariant."

Met een variant die veel minder ziekmakend is, is het de vraag hoe erg dat is. "Onder de bevolking merk je echt een veranderd sentiment", zegt Smid. "Ze zijn banger voor de maatregelen dan voor het virus zelf."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore