Ga naar de inhoud
Dicht bij grens

België houdt kerncentrales toch langer open

De kerncentrale in het Belgische Doel. Beeld © ANP

België houdt zijn twee kerncentrales toch tien jaar langer open dan gepland. De elektriciteitscentrales in Doel en Tihange, die eigenlijk in 2025 zouden sluiten, blijven nu in gebruik tot 2035.

Dat heeft de regering besloten nu aardgas door de oorlog in Oekraïne veel duurder en bovendien onzeker is geworden. Beide centrales staan niet ver van de Nederlandse grens. De kernreactor in Doel, vlakbij Antwerpen, is zelfs vanuit Nederland te zien.  

Lang geruzie

België ruziede lange tijd over de sluiting van de centrales. De huidige regeringscoalitie besloot de al jaren geleden voorgenomen 'kernuitstap', kroonjuweel van het Vlaamse Groen en het Waalse Ecolo, door te zetten en tijdelijk extra gascentrales in te zetten.

Weer
Lees ook:
Weer problemen met Belgische kernreactor

Maar coalitiepartner na coalitiepartner en medestander na medestander bedacht zich. Nu zijn ook de groene partijen gezwicht. 

Versnelling van groene energie

De groenen hebben in ruil bedongen dat België 1 miljard euro extra steekt in de overgang naar hernieuwbare energie. Die zou daarmee 'een ongeziene versnelling' krijgen. Vervangende gascentrales komen er toch, om zeker te stellen dat België nooit van elektriciteit verstoken raakt of de prijs weer ziet ontploffen.

Zijn
Lees ook:
Zijn kernenergie en gas groen te noemen? 'Vergroot verwoestende klimaatimpact'

Helemaal zeker is het nog niet dat de centrales nu ook daadwerkelijk openblijven. De regering moet nog gaan onderhandelen met uitbater Engie, die stelt dat het daarvoor te laat is. Maar volgens deskundigen is dat een geldkwestie.

Het afscheid van kernenergie stuit in heel Europa op steeds breder verzet. Onder meer Nederland en Frankrijk willen juist nieuwe kerncentrales bouwen. Duitsland is een van de weinige resterende landen die lijkt vol te houden