Ga naar de inhoud
Satellietfoto's

Foto's voor en na: zo ziet de verwoesting van Oekraïne eruit vanuit de lucht

Het stadion van Tsjernihiv is verwoest. Beeld © Maxar / Getty Images

De Russische invasie van Oekraïne gaat met veel geweld gepaard. In steden door het hele land zijn beschietingen en bombardementen geweest. Vanuit de lucht is de verwoesting duidelijk te zien. In dit artikel kun je foto's van vóór en na de oorlog vergelijken.

Kijk bijvoorbeeld naar deze satellietfoto's van een kerk in de plaats Volnovacha, vlak buiten de zogenoemde 'Volksrepubliek Donetsk' die werd uitgeroepen door pro-Russische separatisten. 

In de oude foto, gemaakt in de zomer van 2021, is de kerk in goede staat te zien. In de tweede foto, die afgelopen maandag werd gemaakt, is te zien dat de kerk in puin ligt. Ook in de appartementen aan de onderkant van de foto is schade te zien.

Op een foto vanaf de grond, die een dag eerder werd gemaakt, is te zien dat de grote koepel van de kerk grotendeels is ingestort. Ook de schade aan de flatgebouwen, hier op de achtergrond, is duidelijk te zien: het gebouw lijkt volledig uitgebrand.

Ook verderop in Volnovacha is de schade, vanuit de lucht gezien, behoorlijk. Rondom een groot kruispunt in die plaats zijn verschillende ingestorte gebouwen zichtbaar

En ook op andere plaatsen in Oekraïne is de verwoesting aanzienlijk. Op onderstaande foto zie je het stadion van de stad Tsjernihiv, in het noorden van Oekraïne. Een deel van de tribunes is ingestort en op en rond het veld zijn grote inslagkraters te zien.