Toespraak tot Duits parlement

President Zelenski haalt uit naar Duitsland, maar krijgt toch staande ovatie

17 maart 2022 21:01 Aangepast: 17 maart 2022 21:04
Staande ovatie voor president Zelenski in het Duitse parlement. Beeld © ANP

Hij sprak op kalme toon het Duitse parlement in Berlijn toe, via een videoverbinding vanuit Kiev. Maar de verwijten van de Oekraïense president Zelenski aan Duitsland waren hard. Volgens hem had de Duitse regering meer kunnen en moeten doen om de oorlog die Poetin heeft ontketend te voorkomen.

Zelenski gaf de Duitse parlementariërs een geschiedenislesje. Steeds trok hij een vergelijking tussen de Duitse geschiedenis en de situatie in Oekraïne op dit moment.

Volgens Zelenski heeft Duitsland de afgelopen jaren een nieuwe muur opgericht in het midden van Europa, ten koste van Oekraïne. Zelenski riep de Duitse bondskanselier Scholz op om die muur neer te halen en Oekraïne lid te laten worden van de Europese Unie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zelenski spreekt Amerikaans congres toe: 'Ik heb een droom'

De pittige toon van Zelenski is geen verrassing voor correspondent Jeroen Akkermans in Berlijn. "Zelenski is president van een land in het nauw. Hij doet er alles aan om hulp te krijgen, economisch en militair. Duitsland is na het uitbreken van de oorlog begonnen met wapens leveren aan Oekraïne. Dat is hier al een hele stap. Maar Oekraïne lid van de Europese Unie? Dat is voor de Duitse Bondskanselier Scholz nu nog een stap te ver."

Omstreden Nord Stream 2

Tijdens zijn toespraak verweet Zelenski Duitsland dat het alleen maar oog had voor de economische banden met Rusland en het geld wat daarmee kon worden verdiend. Met wat Zelenski betreft als dieptepunt de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2. Die pijpleiding verbindt Duitsland rechtstreeks met Rusland, waardoor de bestaande pijpleiding door Oekraïne wordt omzeild.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Biden noemt Poetin oorlogsmisdadiger: 'Niet verstandig'

De Duitse regering heeft altijd gezegd dat dit een puur economisch project is. Maar volgens Zelenski is Nord Stream voor Poetin altijd een politiek project geweest, een voorbereiding zelfs van de oorlog.

Jeroen Akkermans: "Nord Stream is inderdaad pijnlijk. De Duitse regering ziet nu de politieke component van het project en heeft Nord Stream 2 stilgelegd. Zelenski wil dat ook Nord Stream 1 wordt afgesloten, maar daardoor stroomt nog gewoon Russisch gas naar Duitsland, simpelweg omdat dit land niet zonder kan."

Aanleg van Nord Stream 2 in de Oostzee Aanleg van Nord Stream 2 in de Oostzee

Nazi-Duitsland

Zelenski ging ver terug in de geschiedenis. Hij trok een parallel tussen Oekraïne nu en Nazi-Duitsland tachtig jaar geleden. Een stad als Charkov werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigd door de Nazi’s en nu weer door Russische militairen.

Zelenski speelde duidelijk in op het Duitse schuldgevoel tijdens zijn toespraak: "Elk jaar zeggen politici: dit nooit meer. En nu zien we dat die woorden niets waard zijn. Een volk in Europa wordt vernietigd, ze proberen alles te vernietigen wat ons dierbaar is."

Morele druk op Duitsland opgevoerd

Akkermans: "Zelenski heeft geen ander middel dan morele druk uitoefenen op Duitsland, het belangrijkste lid van de Europese Unie. Hij geeft duidelijk aan dat zijn land de kooltjes uit het vuur haalt als het gaat om Europese waarden zoals democratie en vrijheid. En daar zijn ze hier in Duitsland wel gevoelig voor."

En dus kreeg Zelenski applaus van de Duitse parlementariërs, minutenlang. Ondanks het feit dat de Oekraïense president ze net de oren had gewassen. Zelenski heeft de morele druk op Duitsland flink opgevoerd. En dat kan uitmonden in meer economische en militaire steun die hard nodig zijn om de oorlog vol te houden.

 

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore