Ga naar de inhoud
Schuilkelder hield stand

Toch overlevenden na bombardement op theater Marioepol

Het theater in Marioepol na de beschietingen. Beeld © AP

Reddingswerkers hebben vanochtend zo'n 130 mensen levend uit de schuilkelder gehaald onder het door Russen gebombardeerde theater in de Oekraïense stad Marioepol. Dat zegt vicepremier Olga Stefanisjina op Facebook.

Uit een eerdere Facebookpost, van de voormalige leider van de provincie Donetsk, bleek vanochtend ook al dat er overlevenden waren.

"Na een verschrikkelijke nacht vol onzekerheid hebben we goed nieuws vanuit Marioepol binnengekregen op de 22ste dag van de oorlog", schrijft hij. "De schuilkelder onder het theater heeft het gehouden. Het puin erboven wordt langzaam verwijderd. Er komen mensen levend naar boven."

Ook het Oekraïense parlementslid Dmitro Goerin, afkomstig uit Marioepol, zei vanochtend tegen de BBC dat 'het erop lijkt dat de meeste mensen het hebben overleefd en oké zijn'. De ouders van Goerin zouden ook in de schuilkelder zitten.

'Doelbewust beschoten'

Officieel zijn er nog geen berichten over gewonden of doden. Het theater was gisteren het doelwit van een Russische luchtaanval. Het gemeentebestuur van Marioepol stelde direct dat Russische troepen 'doelbewust' het gebouw in het centrum van de stad hadden vernietigd. "Een vreselijke en onmenselijke daad", meldde het stadsbestuur via Telegram.

Situatie
Lees meer
Situatie belegerd Marioepol nijpend: amper eten, weinig water, veel schuilen

Volgens het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zouden er op het moment van de aanval honderden mensen in het gebouw aanwezig zijn geweest. Het beschuldigt Rusland van een oorlogsmisdaad.

Volledig in puin

Marioepol ligt al sinds het begin van de oorlog onder Russisch vuur. De stad is omsingeld door Russische troepen, en dagelijks wordt de stad beschoten. Van de havenstad in het oosten van Oekraïne, waar bijna 500.000 mensen wonen, is amper iets over. Er dreigt een tekort aan water, eten en medicijnen.

Zwangere
Lees meer
Zwangere vrouw en baby overleden na bombardement kraamkliniek

Volgens de Oekraïense regering zijn meer dan 2500 inwoners van de stad gedood. De Russen die de stad belegeren zouden geen humanitaire hulp toelaten tot de stad.

Kraamkliniek

Vorige week werd een kraamkliniek in de stad geraakt door Russische raketten. Ook daarbij vielen doden, onder wie een zwangere moeder en het kind dat zij droeg.

Bekijk ook: Angst en (wan)hoop bij zwangere vrouwen na bombardement kraamkliniek

02:39
Beelden van de kraamkliniek in Marioepol die werd gebombardeerd door de Russen, gingen de hele wereld over.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore