Ga naar de inhoud
Kan vredesproces verstoren

Biden noemt Poetin oorlogsmisdadiger: 'Niet verstandig'

Biden en Poetin Beeld © RTL Nieuws

De Amerikaanse president Joe Biden heeft Vladimir Poetin een oorlogsmisdadiger genoemd. Een niet zo handige uitspraak, vindt Rob de Wijk, oprichter van The Hague Center for Strategic Studies. "Er zijn nu vredesprocessen gaande, ga dat nou niet verstoren."

Biden deed de uitspraak gisteravond tegenover een journalist. "Vindt u Poetin een oorlogsmisdadiger?", luidt de vraag, waarop Biden zegt: "Ja, ik vind hem een oorlogsmisdadiger."

Bekijk hier het fragment:

Rusland en VS op ramkoers, keiharde woorden over en weer

02:23

'Klinkt stoer, maar levert niets op'

Het is geen handige uitspraak van Biden, vindt Rob de Wijk. "Ik vind het niet zo verstandig. Het klinkt stoer, maar het levert niets op. Als er een broos vredesproces gaande is, verstoor dat dan niet met dit soort opmerkingen."

Biden deed de uitspraak naar aanleiding van de Senaat van het Amerikaanse parlement. Die bestempelde Poetin afgelopen nacht als oorlogsmisdadiger.

De Senaat roept het Internationaal Strafhof in Den Haag en landen op zich op het Russische leger te richten bij elk onderzoek naar oorlogsmisdaden tijdens de Russische invasie van Oekraïne.

'Wij zijn de sterkste'

"Ook dit is niet handig nu", zegt De Wijk. "Eerst moet er onderhandeld worden over vrede, dan helpt het niet als je zegt; je bent een oorlogsmisdadiger en je wordt hoe dan ook berecht. Je moet zo'n president, ook al is het een moordenaar en oorlogsmisdadiger, de ruimte geven om die vredesonderhandelingen af te handelen."

Optimisme
Lees ook:
Optimisme over 15-puntenplan voor vrede: 'Neutrale status Oekraïne'

Waarom zegt Biden dit dan? De Wijk: "Dit is heel Amerikaans. Zo van: wij zijn het sterkste land ter wereld, wij bepalen, en dit is onze mening over dictators. Amerika kijkt neer op Rusland. En als je Rusland met de Verenigde staten vergelijkt, is het ook niks. Ze noemen Rusland weleens een 'Burkina Faso met kernwapens'."

'Pas na de oorlog moet je hem pakken'

Wat voor gevolgen heeft de uitspraak van Biden? "Dat is moeilijk te zeggen. Dit kan het proces gaan vertragen. Misschien zegt Poetin straks over de vredesonderhandelingen: ik heb er geen zin meer in", legt de Wijk uit.

"Daarom is het gewoon echt niet verstandig dit soort dingen nu te zeggen. Want ook al heb je te maken met moreel afzichtige mensen, je hebt er mee te dealen. Na de oorlog, dan moet je hem pakken. Niet nu."

Unicef:
Lees ook:
Unicef: zeker 5000 kinderen geboren in Oekraïne tijdens oorlog