Ga naar de inhoud
In regio Fukushima

Noordoosten Japan getroffen door zware aardbeving

(Archieffoto) Beeld © AFP

Een zware aardbeving met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter heeft het noordoosten van Japan getroffen. Daarbij zijn zeker één dode en 69 gewonden gevallen. Het epicentrum lag volgens het Amerikaans geologisch bureau USGS zo'n 60 kilometer uit de kust van Namie, niet ver van Fukushima.

De beving was twee minuten eerder voorafgegaan door een schok van 6,4 op de schaal van Richter. De autoriteiten gaven meteen een tsunamiwaarschuwing voor golven van mogelijk 1 meter. Volgens de Japanse omroep NHK is het gebleven bij 20 centimeter.

Stroomstoring

Iets meer dan 2 miljoen huizen kwamen zonder stroom te zitten. De beving was te merken tot in Tokio, waar delen van de stad een uur in het donker zaten door een stroomstoring. In de regio zijn wat branden gerapporteerd, maar tot dusver zijn er geen meldingen van ernstige schade.

Hieronder beelden van de beving van de Japanse omroep NHK:

Mensen liepen vooral lichte verwondingen op door vallende objecten of door valpartijen. Verscheidene mensen, met name in de kustplaats Soma, moesten volgens de krant Tokio Shimbun voor behandeling naar een ziekenhuis. Een Shinkansen-sneltrein liep uit de rails, zonder vervelende gevolgen voor de circa honderd passagiers. Het ongeluk was volgens de deskundigen te wijten aan de aardbeving. Het spoorverkeer raakte gestremd.

De regio Fukushima werd elf jaar geleden, op 11 maart 2011, getroffen door een krachtige zeebeving, die een verwoestende tsunami veroorzaakte. Daarbij kwam het tot een ramp in een kerncentrale.

Locatie aardbeving Japan 16 maart 2022

Japan
Lees ook:
Japan gaat vervuild water kernreactor Fukushima in oceaan lozen