'Na afbetaling Britse schuld'

Twee Britten na jaren vrijgelaten uit Iraanse gevangenis

16 maart 2022 12:36 Aangepast: 16 maart 2022 13:05
Nazanin Zaghari-Ratcliffe met haar dochter op een in 2016 vrijgegeven foto. Beeld © AFP

Twee Britten zijn na jaren vrijgelaten uit een Iraanse gevangenis. Ze zijn volgens hun advocaat onderweg naar het vliegveld om zo snel mogelijk het land te verlaten. Het gaat om een man van 67 en een vrouw van in de 40.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe heeft zo'n zes jaar vastgezeten nadat ze in 2016 was opgepakt op het vliegveld van Teheran. Ze zou geprobeerd hebben de Iraanse regering omver te werpen en werd veroordeeld tot tien jaar cel. De vrouw ging meerdere keren in hongerstaking tegen haar naar eigen zeggen oneerlijke gevangenschap.

Spionage voor Israël

Anousheh Ashouri kreeg in 2019 tien jaar cel voor spionage voor Israël en illegale financiële praktijken.

Het lijkt erop dat de twee zijn vrijgelaten nadat Groot-Brittannië Iran een schuld ter waarde van 475 miljoen euro zou hebben afbetaald. Een onderhandelingsteam uit Groot-Brittannië is in Iran om over de vrijlating van de twee te praten, en Iran stelde de afbetaling van de volledige schuld als harde eis.

Londen bevestigt de betaling niet, maar zegt dat erover wordt gepraat en dat het voor de Britse regering een prioriteit is. Iraanse staatsmedia schrijven wel dat het geld is overgemaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore