Ga naar de inhoud
Einde corona-aanpak

Nieuw-Zeeland opent grenzen voor toeristen in mei: 'Het kan nu veilig'

Het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland, ter illustratie. Beeld © RTL Nieuws

Twee jaar lang was Nieuw-Zeeland (bijna) volledig afgesloten van de wereld. Om inwoners te beschermen tegen het coronavirus, liep het miljarden aan inkomsten voor de toerisme-industrie mis. Nu heropent het land de grenzen. Eerst voor Australië, vanaf mei ook voor toeristen vanuit de rest van de wereld. "Wij ontvangen jullie met open armen."

Dat vertelde premier Jacinda Ardern vandaag tijdens een persconferentie. De grenzen zouden pas vanaf oktober openen voor toeristen, maar dat is nu vervroegd.

Vanaf 2 mei

Gevaccineerde inwoners van landen die geen visum nodig hebben om Nieuw-Zeeland als toerist te bezoeken, zoals ook Nederlanders, zijn vanaf 2 mei welkom. Gevaccineerde Australiërs mogen Nieuw-Zeeland vanaf half april bezoeken.

De premier noemde de verandering van groot belang voor de worstelende toeristensector in Nieuw-Zeeland, dat in 2019 nog 3,9 miljoen internationale toeristen verwelkomde. Tot dat jaar was toerisme jaarlijks goed voor zo'n 10 miljard euro aan inkomsten, waarvan 40 procent van bezoekers uit Australië kwam.

Nieuw-Zeelandse
Lees ook:
Nieuw-Zeelandse bieb opent per ongeluk maar niemand steelt boek

Vrijwel de hele pandemie bleven de Nieuw-Zeelandse landsgrenzen gesloten, op een reisbubbel met Australië na. Wie naar het land wilde reizen, moest een Nieuw-Zeelandse staatsburger zijn en ging verplicht 14 dagen in hotelquarantaine. Die hotels werden door het leger beveiligd.

In totaal 120 coronadoden

Door de strenge corona-aanpak wist het land tot vorig jaar bijna volledig virusvrij te blijven. Daardoor golden er geen maatregelen en waren ook bijvoorbeeld massale festivals toegestaan terwijl de rest van de wereld in lockdown was. In totaal overleden 'slechts' zo'n 120 van de vijf miljoen Nieuw-Zeelanders aan de gevolgen van het coronavirus.

Ongevaccineerde
Lees ook:
Ongevaccineerde Jo en Kenny woest om Nieuw-Zeelandse 'vaccinatieplicht'

Inmiddels kampt het land met een uitbraak van het coronavirus en worden er dagelijks zo'n 20.000 besmettingen gemeld. Omdat meer dan 95 procent gevaccineerd is valt het met de druk op de ziekenhuizen vooralsnog mee. Wel is er felle kritiek op de nog altijd geldende vaccinatieplicht en werd er de afgelopen maand geprotesteerd bij het parlement in Wellington.

Rode loper klaar

"Wij zijn klaar om de wereld terug te verwelkomen", zei Ardern tijdens de persconferentie. "We leggen een rode loper klaar voor onze Australische buren en ontvangen ook de rest van de wereld met open armen. Het kan nu veilig, we hebben jullie gemist."

Vier
Lees ook:
Vier vliegmaatschappijen stoppen met handhaven mondkapjesplicht