Ga naar de inhoud
Geen tijdswissel

Verenigde Staten op weg naar permanente zomertijd

Beeld © ANP

De Verenigde Staten zijn op weg de zomertijd permanent te maken. De Senaat van het Amerikaanse parlement stemde unaniem voor het voorstel, waardoor het in de winter 's avonds langer licht blijft en er een einde komt aan het tweemaal verzetten van de klok.

De wijziging komt er pas volgend jaar november, mede op advies van vliegtuigmaatschappijen en omroepen die meer tijd nodig hebben voor de invoering. De maatregel moet nog worden goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden van het parlement en president Joe Biden.

Sinds zondag geldt in het grootste deel van de Verenigde Staten, dat meerdere tijdzones heeft, weer de zomertijd. Die loopt in november weer af.

Van
Lees ook:
Van zomertijd naar vierseizoenentijd? 'Beste van beide werelden'

In de Europese Unie laaide de discussie enkele jaren geleden op toen de Europese Commissie in Brussel voorstelde juist de wintertijd permanent te maken. Door uiteenlopende meningen verdween het voorstel in de ijskast.

Wat is het gezondst?

Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Ollongren onderzocht destijds wat de gevolgen van een permanente zomer- of wintertijd zouden zijn voor Nederland. Daaruit bleek dat een systeem zonder wisselingen het best zou zijn voor de gezondheid. Ook voor het verkeer zou dat beter zijn. "In het kader van de verkeersveiligheid zijn er aanwijzingen dat het voordelig kan zijn om de tijdswissel te vermijden, dat wil zeggen permanente zomertijd aan te houden", zei de minister toen.

Een permanente zomertijd zou dan wel weer nadelig zijn voor de bouwsector, die hecht aan daglicht in de ochtend. Besparingen op energiegebied waren volgens de minister 'miniem'. Nederland wil zijn systeem in de toekomst hoe dan ook afstemmen met de buurlanden België en Duitsland, maar ook met Luxemburg en Frankrijk. Ook die landen weten nog niet wat ze zullen besluiten.